Економіка

Бігмаком по гривні. Дешевше тільки малайзійський рингіт і російський рубль

Курс української гривні занижений приблизно на 69 % — про це свідчить оновлена версія «індексу бігмака». За підрахунками експертів видання журналу The Economist, звичайний бігмак у США в липні 2016 року коштував у середньому $ 5,04, тоді як в Україні в перерахунку на долари за офіційним курсом його ціна становить $ 1,57.

Отже, гривня недооцінена на 68,8%, і її курс до долара має становити не 24,8 грн / $, а 7,74 грн / $. Після гривні найбільш недооціненими валютами в світі, згідно з індексом, є малайзійський рингіт і російський рубль.

А ще на 50% і більше експерти The Economist назвали також недооціненими південноафриканський ранд, тайванський і гонконгський долари, індонезійську і індійську рупії, мексиканський песо і польський злотий.

Найбільш переоцінена валюта світу – швейцарський франк, курс якого, згідно з «індексом бігмака» завищений на 30,8%. Завищеними виявилися також курси норвезької (на 9,3%) і шведської (на 3,7%) крон.

«Індекс бігмака» базується на теорії паритету купівельної спроможності, в його основі лежить гіпотеза про те, що однакові товари повинні коштувати однаково в усіх країнах світу, а якщо цього не відбувається, отже, курс місцевої валюти занижений або, навпаки, завищений.

Бігмак обраний експертами журналу як еталон з двох причин: Макдональдс представлений у більшості країн світу, а сам бігмак містить достатню кількість продовольчих компонентів (хліб, сир, м’ясо та овочі), щоб вважати його універсальним продуктом народного господарства.

Ще статті по темі

Back to top button