Економіка

Бюджетні устави Чернігова енергомодернізують за 11 років

На останній сесії міськради депутати затвердили «Програму підвищення енергоефективності в бюджетних установах м. Чернігова на 2017 – 2027 роки».

Про це ЧЕline повідомили у прес-службі Чернігівської міської ради.

Зміни орієнтовані на комплексне вирішення питань підвищення теплозахисних властивостей огороджувальних конструкцій, модернізацію інженерних мереж та систем освітлення бюджетних будівель, задля забезпечення ефективного споживання енергетичних ресурсів, скорочення видатків міського бюджету на їх оплату.

Розробником програми є Управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради.

У Чернігові налічується 172 об’єкти бюджетної сфери. До цієї програми включені 100 закладів та установ, що утримуються з міського бюджету (73 — освіти, 9 — охорони здоров’я, 9 — культури, 7 — адміністративних та 2 — спортивні клуби).

Реалізація Програми розрахована на 11 років (у середньому 50 млн грн на рік).

Перший рік передбачає проведення модернізації мереж внутрішнього освітлення у всіх закладах бюджетної сфери міста (заміна ламп розжарювання на LED-світильники); заміну вікон та дверей на енергоефективні у закладах бюджетної сфери з незадовільним технічним станом огороджувальних конструкцій та значним споживанням енергоресурсів на квадратних метр площі; впровадження заходів направлених на технічне покращення систем опалення; встановлення комерційних обліків споживання енергоносіїв.

На другий рік реалізації програми буде проведено реконструкцію покрівель з утепленням у тих закладах, де влаштовані індивідуальні теплові пункти з погодозалежним регулюванням подачі теплоносія.

Протягом третього року буде продовження реконструкції покрівель закладів бюджетної сфери з їх утепленням.

На четвертому році виконання Програми відбудеться завершення реконструкції покрівель закладів з улаштуванням індивідуальних теплових пунктів з погодозалежним регулюванням там, де вони відсутні, з подальшою ізоляцією та балансуванням систем опалення.

Протягом інших років відбудеться завершення комплексу заходів з енергоефективної реновації. Щороку ряд будівель будуть комплексно модернізовані (заміна вікон та дверей, утеплення фасадів будівель та підвалів).

За прогнозними розрахунками Управління економічного розвитку міста, зробленими з урахуванням інфляційних коефіцієнтів, всі ці заходи з енергомодернізації мають окупитися за 18 з половиною років. А на 20-й рік вони вже мають дати для бюджету економію у 6,6 млн грн.

Ще статті по темі

Back to top button