Економіка

Чернігівським учителям підвищать зарплату

Усі педагогічні працівники 8-12 розряду мають піднятися угору по тарифній сітці на 2 розряди.

Разом із загальним підвищенням зарплати бюджетників це дозволить збільшити зарплату вчителям на третину.

Про це заявила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

«На 2017 рік ми просуваємо вчителя у тарифній сітці. Я вважаю абсолютною несправедливістю, що вчитель вищої категорії оплачується по 12-му тарифному розряду, а молодий викладач вищої школи, при всій повазі, — по 15-му. Цей розрив має бути подолано», — зазначила Лілія Гриневич.

Просування угору на 2 розряди по тарифній сітці дасть можливість підвищити зарплату педагогічним працівникам від 500 до 800 грн. Додатково відбуватиметься підвищення заробітної плати для всіх бюджетників через підвищення мінімальної заробітної зарплати. Таким чином, з урахуванням усіх факторів, зарплата вчителям у наступному році зросте приблизно на третину.

Міністр освіти і науки України також зауважила, що змін лише зарплати недостатньо, про що свідчить досвід різних країн світу. Наприклад, у Польщі були спроби підняти заробітну плату вчителям. Зараз експерти, які аналізували результати реформ, зазначають: якщо разом із підняттям зарплати не буде змін у системі кваліфікації та вимог до вчителя, то збільшення оплати праці жодним чином не вплинуть на якість освіти в школі.

«Моя позиція полягає в наступному: ми маємо піднімати заробітну плату вчителям, але маємо міняти й систему підвищення кваліфікації, про що йдеться в законі «Про освіту». Ми маємо більше мотивувати найкращих, адже вони мають стати агентами змін — тут ідеться про добровільну сертифікацію вчителів. Ми маємо ставити нові вимоги до методик викладання — тоді це буде процес, що позитивно вплине на результативність і якість навчання дітей», — наголосила Лілія Гриневич.

Ще статті по темі

Back to top button