Економіка

Енергоефективна «війна» з власною ментальністю, або Енергоаудитор для баби Галі

Енергоефективність – це запекла, вкрай важка, але конче необхідна війна з передусім власною ментальністю та неекономним способом життя.

І від того, наскільки сумлінно та героїчно ви воюєте, залежить фінал битви. Заходи енергозбереження – утеплення, перехід на альтернативні види палива, встановлення засобів обліку й економних приладів. Це своєрідні «військові операції» в цій енергозберігаючій війні. І перемогу здобути допоможуть «військові інструктори» – енергоаудитори.

Наприклад, жителька багатоквартирного будинку – пересічна пенсіонерка, будучи некомпетентною у цьому питанні, як і більшість інших громадян, вирішивши покращити своє життя, може звернутися до цих професіоналів. Саме вони вкажуть на слабкі місця житла і головне – підкажуть, як правильно вирішити проблему.

Окрім того, одна з найважливіших функцій аудитора – розвінчати міфи щодо енергозбереження, уявлення про яке в більшості людей обмежується своєрідним мінімалізмом (лише заміна вікон, часткове утеплення тощо). Однак на практиці такі дії виявляються не дуже ефективними і дають максимум 15-20 % економії.

Енергоаудиторська істина – хочеш досягти максимальної ефективності (а це близько 50 % економії), то треба здійснити комплекс дій. А саме: встановлення індивідуального теплового пункту, облік споживання ресурсів, заміна вікон та дверей і багато іншого. Утім, ці комплексні заходи відносно недешеві і їх можливо зробити тільки спільними зусиллями людей, які проживають в багатоповерхівці.

Але є й бюджетний варіант вирішення проблеми. Енергоаудитор може підказати дешеві заходи, що дають значний ефект: утеплення вхідних дверей до під’їзду, а також встановлення пружини, яка автоматично зачинятиме двері; термоізоляція вікон і стін.

Щодо індивідуального «енергомарафету» квартир, то навіть пенсіонерам і малозабезпеченим громадянам по кишені зробити своє життя значно комфортнішим. Аудитори радять ось що: наклеювати енерговідбивну фольгу між стіною та батареєю, правильно підібрати довжину штор біля батарей, замінити лампочки на енергоефективні, відмовитися (змінити/обмежити) від енергозатратної техніки, встановити аератори та спеціальні насадки на крани, і найголовніше – усвідомлено та раціонально використовувати воду, газ та електроенергію.

Тому – до бою за перемогу!

Ще статті по темі

Back to top button