Економіка

Газ є — грошей нема: як Чернігівщині навчитись заробляти на своїй нафті

На Чернігівщині діє 22 спецдозволи на використання надр для видобутку вуглеводнів. Ще 58 – недійсні або анульовані.

Цікавий факт

У свій час велика кількість дозволів, більшість з яких зараз недійсні або анульовані, були виданні компаніям, які і не думали здійснювати розробку родовищ чи видобуток. Завдання фірм-прокладок — залишити українські родовища у стані спокою, аби зростала необхідність купувати російський газ.

Іншими словами, в області з більше двох десятків родовищ добувають газ та нафту. Здавалося б, з такими показниками область мала б взимку відчувати себе спокійно, а враховуючи кількість лісів та торфу у нашій місцині — взагалі безпроблемно.

Однак, питання «як пережити зиму?» постійно актуальне. Більше того, райони (Талалаївський та Варвинський), де знаходять блакитне паливо, маючи в своїй землі мільйони, отримують копійки або ж взагалі нічого.

Валентина Саверська-Лихошва, Варвинський селищний голова

На початку 60-их років минулого століття Варва постала такою, як вона є зараз. Тоді будувалися садочки, школи та дороги. Зумовлено це було тим, що в районі розпочали видобуток корисних копалин. Зараз видобуток продовжується, та крім розбитих доріг, не отримуємо нічого.

Наразі на Варвинщині дійсні дозволи як на видобування надр, так на вивчення з розробкою. Документи на ведення робіт мають ПАТ «Укрнафта», ТОВ «Східний геологічний союз», ТОВ «Арабський енергетичний альянс ЮЕЙ» та СП у формі ТОВ Українсько-Канадське «Каштан Петропеум ЛТД».

Відповідно до закону та згідно з договорами компанії сплачують певні кошти до державного бюджету, місцева скарбниця кинута на милість.

Час від часу селищний голова просить у бізнесу на потреби громади, зрозуміло, що отримує необхідне далеко не завжди.

То де ж вихід із ситуації? Звичайно, можна сподіватися на фінансову децентралізацію, яка гряде разом з об’єднанням громад.

Та, за словами експерта ГО «НОВА Енергія» Олени Агапової, є більш надійний варіант: У трьох з п’яти спецдозволів найближчим часом закінчується терміни. Селищна рада не має права самостійно не продовжити час ліцензій. Однак, спроможна збільшити час користування за певних умов. Умови мають бути чітко сформульовані прописані у договорі. У разі їх не виконання ліцензію «заморозять».

Мовою закону

Відповідно до Закону України «Про нафту і газ» невід’ємною частиною спеціального дозволу, які отримують надрокористувачі, є угода про умови користування нафтогазоносними надрами, що підписується між Державною службою геології та надр України (Держгеонадра) та видобувною компанією.

В ній оговорюються: технічні, технологічні, організаційні, фінансові, економічні, соціальні, екологічні зобов’язання сторін та порядок регулювання відносин між ними в процесі користування нафтогазоносними надрами на наданій ділянці.

Між тим спеціальний дозвіл може містити спеціальні умови користування надрами. Як правило, ці спеціальні умови відображають вимоги, перелічені в погодженнях місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, Державної служби гірничного нагляду та промислової безпеки України, Міністерства екології та природних ресурсів України.

Корисне посилання

Державне науково-виробниче підприємство «Державний інформаційний геологічний фонд України» (ДНВП «Геоінформ України») — http://geoinf.kiev.ua/specdozvoli/

Перші кроки для впровадження Ініціативи прозорості видобувної галузі (ІПВГ)  в Україні уже здійснено. Про результати роботи 30 листопада варвинцям розповіли експерти під час семінару Палати податкових консультантів України в рамках реалізації субгранту проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» у частині надання допомоги в реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Україні» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД).

Ще статті по темі

Back to top button