Економіка

Кому вигідна гра в «мовчанку»?

Після публікації мого попереднього матеріалу щодо «ультиматуму» фірми «ТехНова» Чернігову — «Зашморг на шию кожного чернігівця» — до нас звернулося вже кілька десятків небайдужих до цієї проблеми чернігівців, а також представники декількох знаних громадських організацій, що провадили власні розслідування діяльності цієї фірми.

Вони надали нам доволі багато доволі цікавої інформації якою ми продовжуємо відкрито ділитися з усіма мешканцями міста — адже, якщо наш депутатський корпус проголосує за подовження терміну оренди нашої ТЕЦ до 2034 року і ця фірма отримає без жодних гарантій зі свого боку кредит у розмірі 35 мільйонів доларів — ці мільярди гривень прийдеться оплачувати кожному чернігівцю не один десяток років! Зауважте, з власної кишені!

Але перед тим як оприлюднювати нові факти щодо діяльності цієї фірми, хотілося б зауважити ось що — протягом п’яти днів з моменту публікації наших викривальних матеріалів — жоден депутат міськради, відповідальний чиновник мерії, член Виконкому —  не висловився з цього приводу! Невже вже все, тобто потрібна кількість голосів, куплено? І 30 листопада стане справжнім «чорним» днем календаря для кожного чернігівця?

Кого фінансує «ТехНова»?

Як нещодавно повідомив директор ТЕЦ Олександр Шевченко — на її складах наразі 64 тисячі тонн вугілля українського походження.Для роботи підприємства їх має вистачити до кінця року. Наразі ведуться переговори щодо купівлі південноафриканського вугілля. Однак про строки та об’єми ще не йдеться. «На сьогодні вугілля на підприємство надходить згідно із контрактами та в повному обсязі. Цей процес безперервний».

А тепер трошки цікавої вам інформації. Як ви знаєте, діячі від фірми «ТехНова» постійно жаліються, що працюють днями і ночами на благо чернігівців. І в зв’язку з війною просто вимушені закупати вугілля у Південній Африці, ціна якого прив’язана до порту Роттердам. Тобто, більше двох тисяч гривень за тонну. А що ж насправді?

Фірма «ТехНова» брала участь в конкурсі з приватизації акцій ПАТ «Донбасенерго» разом зі своєю фірмою (ТОВ «ЦОФ Північна») і є вже більше 4-х років є співвласником (контролює) шахти «Краснолуцька — Північна №1», яку купила за мінімальну суму. Дана шахта має запаси в кількості 210 мільйонів тонн антрацитів, ключовим споживачем яких є ПАТ «Донбасенерго».

Зауважу, що у списку компаній, яким офіційно дозволено вивезення вугілля з непідконтрольних Україні територій Луганської та Донецької областей. Серед цих чотирьох структур є і ПАТ «Донбасенерго», і група «ТехНова», яка крім усього володіє ТОВ «Торгова компанія «ДонвугілляЕнерго» (Сєверодонецьк, Луганської область), що має у власності ще одну шахту антрацитного вугілля. До речі, це вугілля коштує менше 1,5 тисячі гривень за тонну.

Але, як бачите, своє вугілля ці діячі використовувати не бажають використовувати на власні потреби — а продають іншим структурам, а отримані надприбуткові кошти відмиваються і йдуть на фінансування сепаратизму і повернення донецьких в Україну – так неофіційно прокоментували нам цю ситуацію в Мінпаливенерго.

Доречно сказати, що відмивання коштів фірмою «ТехНова» через конвертаційні центри організації, створеної на базі ПАТ ЕРДЕ-банк було зафіксовано й оприлюднене автором резонансної телепрограми «Закрита зона» нардепом Володимиром Ар’євим.

Наприклад, тільки 2010 та 2011 року «Фірма «ТехНова» «відмивала» близько 11 мільйонів щорічно. Нагадаємо, кожного з цих років ця фірма якби виділяла два мільйони на модернізацію тепломережі Чернігова. У зв’язку з тим, що ніякої модернізації ми так і не бачили — наша думка щодо привласнення цих коштів — можливо, має вже документальне підтвердження.

 «ТехНова» має власний дешевий газ?

Можливо ви не знаєте, але вже більше двох десятків українських фірм купують газ не в Росії, а в Європі. Скажемо зразу — це дуже вигідний бізнес — на тисячі кубів різниця цього року піднімалася до 40 доларів.

Великим покупцем газу є київська ГК Укргаз. За останні три місяці компанія придбала у австрійського трейдера близько 45 мільйонів кубометрів газу, що робить її третьою за обсягами імпорту з Європи. Хто є реальним власником ГК Укргаз — невідомо.

Директором компанії з середини 2015 року працює Сергій Кравченко, який до цього обіймав посаду директора ТОВ «Фірма «ТехНова». Видання Insider писало, що партнером Шкрібляка (власник нашої бідної фірми-орендаря) в цьому бізнесі є Микола Мартиненко.

Тобто, власники «ТехНови» не тільки мають власне якісне вугілля, а й свій газ, який успішно реалізують великим виробництвам України, отримуючи надприбутки — при цьому розповідають чернігівцям — як вони жебракують! Тобто, не мають жодної копійки прибутку! І без кредиту нічим допомогти чернігівцям не можуть!

Адже, згідно їх документації, яку вони надавали навесні робочій групі — всі їх кошти, які вони отримують за поставку тепла та електроенергії (а це близько 1,2 мільярда гривень на рік) витрачають до копійки на оновлення мережі, закупівлю вугілля, мазуту й трошки газу — при цьому, все за «шаленими» цінами! А те, що зостається — навіть на зарплату пересічним робітникам не достає! Тому, ті й днів менше на тиждень працюють і у вимушені відпустки їх відправляють.

Якби ми мали більше часу — за допомоги усіх небайдужих мешканців Чернігова і не такі факти могли б розкопати! Але ж ми лише громадськість, а свої повноваження щодо нинішнього й майбутнього Чернігова на виборах віддали 42-м депутатам та міському голові.

Як ми вже сказали — депутати вперто грають у «мовчанку»! На нашу думку це означає одне — готові здати (продати?) всіх нас з тельбухами!

Владислав Атрошенко, ще рік тому був прихильником розриву договору з «ТехНова» та повернення ТЕЦ в комунальну власність. Хотілося б почути його позицію з цього питання ще до сесії. Адже він як людина з бізнесу повинен віддавати собі звіт, що діяльність фірми «ТехНова» може привести до колапсу теплопостачання в обласному центрі. Та боргового зашморгу на шиї кожного з нас!

Джерело: svoboda.fm

Ще статті по темі

Back to top button