ЕкономікаЕкономічний дайджест

Людиноцентризм по-українськи, або Що чекає на сплячих ФОПів

Із 27 грудня підприємці не мали інших справ, крім як вистояти довжелезну чергу до реєстратора, аби закрити свій бізнес.

Йдеться про людей, які не отримують прибуток, але, згідно з новими правилами, з 1 січня, повинні будуть сплачувати 704 гривні єдиного соціального внеску. Те, як поставились до підприємців, свідчить: до справжнього людиноцентризму українській державі (а точніше – державним діячам) ще далеко. Хоч такий термін, принаймні до бюджету-2017, і застосував нещодавно український прем’єр.

Станом на початок 2017 року в Україні закрилися 130 тисяч приватних підприємств, або так званих сплячих ФОПів. Але це встигли зробити не всі. Вже в новому році до мене підійшла колега і спитала, де їй взяти більше 2 000 грн, щоб сплатити ЄСВ, мовляв, треба заплатити одразу за квартал. Мати двох дітей ухвалила рішення не гаяти час у черзі, де була 130-ю… Мою знайому, напевно, можна зарахувати до тих, хто сподівався на запровадження хоч якогось перехідного періоду. Така пропозиція дійсно з’явилась. Але вже 10-го січня. Депутати запропонували звільнити від сплати ЄСВ тих, хто не закрився протягом 3-х місяців.

Ніна Южаніна, голова комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики, пояснює, що перехідного періоду не буде. Вірніше перехідним буде січень. Усі підприємці за спрощеною системою зняття з реєстрації повинні подати заяву на припинення діяльності.

«Наша мета – всім тим, хто подав заяву про припинення діяльності, створити такі умови, щоб у них, попри те, що не пройдена перевірка і не відбулося зняття з обліку в податкових органах, усе-таки останнім звітним періодом був період подання такої заяви реєстратору – тобто грудень місяць. Щоб із січня місяця вони вже платниками єдиного соціального внеску не вважалися», – коментує Ніна Южаніна.

І додає: наміри влади – внести необхідні законодавчі зміни, щоб платити не довелося і тим підприємцям, які подадуть заяву у січні.

«Ми виписуємо критерії, яких саме підприємців це стосуватиметься. Якщо таким платником не здійснювалась господарська діяльність протягом останніх 3-х років. Критерії потрібні для того, щоб туди не потрапили всі, хто хоче зараз просто припинити і хто здійснював діяльність і мав, наприклад, найнятих осіб, щодо яких треба зробити обов’язкову перевірку, чи нараховувались і сплачувались внески», – каже голова профільного комітету ВР.

Закон № 5368, яким скасовано право не сплачувати ЄСВ «сплячим» ФОПам, був поданий до Верховної Ради на початку листопада. 21 грудня парламентарі його проголосували, а 27 грудня документ підписав Президент. Чому серед авторів закону або його прихильників не знайшлося нікого, хто подумав би про людей, які вишикуються у виснажливі черги до реєстраторів?

Юристи пояснюють, Конституція гарантує свободу підприємницької діяльності. Ти не зобов’язаний постійно працювати й отримувати прибуток. І що виграла держава від того, що сплячі ФОПи закрились? Чи підуть колись ці люди знову реєструватися? І, відповідно, платити податки? Особисто я почула такий коментар «Якщо доведеться ще підробляти – знову з державою зв’язуватися не буду».

Ще статті по темі

Back to top button