Економіка

Майже 90 % українців готові припинити платити за комуналку, — експерт із ЖКГ

То скільки має коштувати газ?

2 600 гривень за тисячу кубів, як каже нардеп Юрій Левченко? Чи 3 600 гривень, як переконує екс-прес-секретар «Нафтогазу», а нині директор енергетичних програм Центру світової економіки НАН України Валентин Землянський?

З’ясувати можна було б, якби українцям просто і доступно пояснили, а з чого, власне, тариф складається. От тільки, попри судові позови, критику й обурення, чи є насправді шанс знизити вартість газу для населення, тарифи на гарячу воду і тепло, якщо ринкові тарифи вже похвалили … в Сенаті?

Виступаючи там, майбутній посол США в Україні Марі Йованович назвала «підвищення тарифів на енергію до 100 % від ринкових ставок із випередженням графіка МВФ» одним із досягнень української влади.

Для чого було випереджати графік?

Українцям кажуть – ідіть по субсидії. Але не знають, чим їх платити. Міністр економіки Олександр Данилюк уже застеріг, що витрати на субсидії стануть важкою ношею для держбюджету в 2017-му році і становитимуть 3,8 % ВВП. Витрати на субсидії виростуть із цьогорічних 35 мільярдів гривень до 80 мільярдів!

І хто ж фінансуватиме субсидії? Правильно! Ті, хто платитиме за газ.

До підвищення цін на блакитне паливо газ українського видобутку, реалізований «Укргазвидобуванням», коштував 1 590 грн за 1 000 кубів. 70 %  цієї вартості становила рента. Саме її уряд і спрямовує на виплату субсидій. Сьогодні ренту знижено, вона становить вже 50 %. Натомість «Укргазвидобування» реалізує блакитне паливо тепер по 4 942 грн за 1 000 кубометрів, пояснює експерт ГО «Публічний аудит» Тарас Галайда.

Як бачимо, надходження від ренти до бюджету зростуть. От тільки заплатять за це українці, для яких розкіш – придбати житло, відпочити влітку на морі або допомогти батькам, у яких «неринкова» пенсія.

Як розповів ЧЕline експерт із ЖКГ Геннадій Луценко, підвищення тарифів без матеріальної підтримки чернігівців – шлях у нікуди.

– Майже 90 % мешканців можуть припинити сплачувати за комуналку взагалі, бо постане питання: їсти чи платити за послуги? А це вдарить по сфері дуже сильно. Справді, якщо НКРЄ прийняла постанову підвищувати тарифи, сперечатися не будеш, але знайти важелі стримування на місцях за децентралізації цілком реально, – заявив експерт.

Ольга Ксьондз, журналіст

Ще статті по темі

Back to top button