ЕкономікаЕкономічний дайджест

Мобілки і wi-fi: страшні реалії комунікабельного життя

Дітям до 15 — заборонено?

Пропустіть цю статтю, якщо не хочете морочити собі голову. Люди годинами спілкуються по мобільному, всі користуються, як хочуть. Однак не всі.

У цій статті є рекомендації, як поводитися з мобільним і бездротовим інтернетом. Зазначу, що науковці, які досліджують випромінювання мобільного телефону, вважають, що дітям до 15-ти років по ньому говорити взагалі не можна. Певна річ, слідувати цьому правилу складно, але є інші правила, яких дотримуватись можна і треба. Про них і поговоримо.

ВООЗ: мобільний телефон – можливий канцероген

Василь Чехун, директор Інституту експериментальної патології, онкології і радіобіології  ім. Р.Є. Кавецького НАН України, у передмові до буклету «Мобільний телефон і твоє здоров’я» пише: «Упродовж останніх років з’явилися докази того, що надмірне користування мобільним телефоном може спричиняти негаразди зі здоров’ям, аж до розвитку злоякісних пухлин. Це стало підставою для рішення ВООЗ визнати радіовипромінювання можливим канцерогеном для людини». Такими доказами стали дані про зростання ризиків гліом при інтенсивному користуванні мобільними.

У Великій Британії в 2000 році заслухали спеціально створену комісію з вивчення впливу мобільних телефонів на здоров’я, після чого з’явилась рекомендація всіляко обмежувати використання мобільних дітьми та молоддю. Згодом парламент Франції заборонив користуватися телефонами у закладах освіти школярам до 14-ти років.

Ігор Якименко, провідний науковий співробітник Інституту експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р.Є. Кавецького НАН України, наводить як приклад дослідження швецьких науковців: у громадян, які користувалися мобільним зв’язком понад 10 років, у 3, 5, 8 разів збільшується ризик онкозахворювань головного мозку.

Зокрема, шведи встановили, що ризик розвитку гліом головного мозку та неврином слухового нерва (незлоякісне, але небезпечне захворювання) зростає втричі після 10 років постійного користування мобільним телефоном. А от японські вчені наголошують на триразовому зростанні ризику розвитку неврином слухового нерва вже через 5 років після користування мобільним щонайменше 20 хвилин на добу. І найвищий ризик розвитку пухлин головного мозку виявили серед молоді віком 20-29 років.

То як убезпечитися від шкідливого впливу мобільного зв’язку?

Правила безпеки спілкування по мобільному.

  1. Розмовляйте через навушники або гучномовець. Це суттєво зменшує опромінення тканин голови та мозку. Зверніть увагу, що блютуз не підходить, бо його опромінення максимальне.
  2. Не підносьте апарат до вуха в момент гудків та з’єднання: в цей час телефон налагоджує контакт із базовою станцією, його опромінення максимальне.
  3. Віддаляйте телефон від вуха на 10 см, тоді ви у 100 разів зменшите інтенсивність випромінювання, порівняно з тією інтенсивністю на відстані 1 см.
  4. Розмовляйте по телефону не більше декількох хвилин на добу, не забуваючи змінювати вухо під час розмови. А краще віддайте перевагу стаціонарному телефону.
  5. Не користуйтесь мобільним у зоні поганого зв’язку, бо телефон працюватиме в режимі максимального випромінювання.
  6. Не тримайте телефон у передніх кишенях брюк, бо в момент дзвінка статеві органи наражаються на потужне випромінювання.
  7. Не тримайте телефон у спальні, або принаймні кладіть його на відстані не менше 1 метра від ліжка.
  8.  Обирайте мобільний телефон із найменшим рівнем SAR (Specific absorption rate). Що більший SAR, то більше електромагнітної енергії випромінює телефон. Цей показник ви знайдете в інструкції або в інтернеті.

Особливу увагу на ці правила варто звернути дітям, людям до 25 років і вагітним жінкам.

І одне правило для wi-fi.

Науковець Ігор Якименко пояснює: «Wi-Fi – це шкідливо однозначно. Бо якщо телефон працює чи не працює, то точка wi-fi опромінює 24 години на добу». Тому не захоплюйтеся wi-fi, надавайте перевагу дротовому інтернету. Хоч у квартирі буде більше кабелів, проте атмосфера буде здоровішою.

У цій статті використана інформація із буклету «Мобільний телефон і твоє здоров’я», підготовленого в рамках проекту «Наука-суспільству» Інституту експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р.Є. Кавецького НАН України . Також використана книга «Мобільний зв’язок і здоров’я людини» авторів Ігоря Якименка та Євгена Сидорика, наукових співробітників  Інституту експериментальної патології, онкології і радіобіології, видана товариством «Знання».

Ще статті по темі

Back to top button