Економіка

На одного пенсіонера працює троє чернігівців

Україна опинилася серед країн із високим індексом старіння за версією Bloomberg, однак обійшла Росію.

У світі чисельність працездатного населення скорочується швидше, ніж очікувалося, в результаті чого залишається все менше людей, які можуть підтримати населення похилого віку.

Bloomberg вирахував індекс старіння населення – відношення кількості людей, які працюють, до пенсіонерів.

До десятки із найбільшим індексом старіння увійшли Франція (2,2), Сінгапур (2,2), Мальта (2,3), Шрі-Ланка (2,3), Білорусь (2,3), Японія (2,3), Росія (2,4), Греція (2,5), Таїланд (2,6) та Болгарія (2,6).

Показники України трохи вищі за вказані вищі країни – в нашій державі, за даними агенції, на пенсіонера припадає 3 людини, які працюють.

Індекс старіння Bloomberg демонструє залежність, засновану на статутному пенсійному віці кожної країни. До розрахунків брали пенсійний вік у 178 країнах.

«Демографічні показники не можна ігнорувати, але є рішення. Ці рішення мають бути культурним, політичним, економічним. Там немає чарівної відповіді. Реальність така, що у Китаї стан справ буде інакшим, ніж в Італії», — сказала Сюзан Канкель, директор геронтологічного центру при Університеті Маямі в Оксфорді.

У Китаї індекс старіння дорівнює 3,5, в США — 4,4, в Нігерії — 4,8, в Венесуелі — 5,1. Найкраща ситуація складається  в Уганді, — там 9 людей із роботою на одного пенсіонера.

Джерело: ТСН

Ще статті по темі

Back to top button