Економіка

Шахер-махери: як дві краплі води

До 30 листопада зостається все менше часу — а про ультиматум «ТехНови» подовжити термін оренди Чернігівської ТЕЦ до 2034 року міська влада вперто мовчить.

Ні пари з вуст.

Складається враження, що це питання, яке буде включено до порядку денного чергової сесії (за нашою інформацією, її призначать якраз на останній день місяця) буде прийнято кулуарно — без широкого обговорення депутатами разом з громадськістю. Фактично, без участі громади.

Хоча, на сьогодні, цей цілісний майновий комплекс поки ще (!) належить нашій територіальній громаді.

Громадські організації міста вирішили взяти участь у роботі всіх без винятку постійних комісій, поспілкуватися з депутатами, а також ще до дня сесії провести круглий стіл на цю тему разом із відповідальними (профільними) чиновниками представниками усіх фракцій міськради.

Зрозуміло, якщо вони зволять «спуститися» зі свого владного «Олімпу»! Аби пересічний чернігівець також зрозумів, у що йому може вилитися ця кредитна угода на мільярд гривень — розповімо щодо наслідків дуже схожої оборудки тієї ж «ТехНови», яка має місце у нашого сусіда. Міста Суми.

Володарі тепла та води

Історія Сумської ТЕЦ дуже схожа на нашу. Вона введена в експлуатацію в 50-х роках і забезпечує теплом і гарячою водою 70% міста. Як і нашу ТЕЦ, цей цілісний майновий комплекс з виробництва тепла та електроенергії (ТЕЦ і тепломережі) було передано в оренду.

Ці орендарі постійно змінювалися доти, поки до Сум (як і до Чернігова) не дотягнулись «рученята» власників «ТехНови». Які доволі міцно ухопились за цей ласий «шматочок» і доволі швидко стали володіти цим майном громади (більше 4-х тисяч різноманітних об’єктів), практично, одноосібно.

Тобто, на папері орендарем значиться ТОВ «Сумитеплоенерго», у якому планувалася участь спеціально створеного міського комунального підприємства. Тобто, міська влада зразу «не здалася» заїжджим бізнесменам, але через безгрошів’я поступово здала свої позиції і за новою редакцією Статуту, єдиним учасником ТОВ «Сумитеплоенерго» стало ТОВ «ТехНова». З засновниками — компаніями з обмеженою відповідальністю, зареєстрованими на Кіпрі.

Доречно нагадати, що років 5-6 тому орендарі Сумської ТЕЦ, як і у Чернігові, хотіли побудувати, практично новий надсучасний комплекс, обіцяючи вкласти у це свої власні аж 80 мільйонів євро (нам називали дещо меншу цифру). І це при тому, що статутний капітал «ТехНови» всього 30 мільйонів гривень. Та щось там не склалося і, швидше за все, власники вирішили піти іншим шляхом.

Більш коротшим та набагато простішим — взяти мільярдний кредит. Де поручителем ніхто не виступає! І саме це пропонують чернігівцям. А от мешканцям Сум такого не пропонують. Там і так все схоплено! До закінчення терміну оренди ще ого-го скільки часу. Конкуренти відсутні. Тобто, що хочеш — то й роби! І «ТехНова» там працює, засукавши рукава!

І що ж мають в результаті мешканці Сум?

Опалення

Нагадаю, в Україні застосовуються два тарифи на опалення: за лічильником і без нього. Так от, «Публічним аудитом» чітко встановлено — вартість опалення з лічильником у Сумах майже на 16% вище за середню по Україні і в 7,2 рази вище мінімальної. Без лічильника — на 19,6% вище середньої по Україні і в 8,2 рази вище мінімальної.

При цьому, місячна норма тепловтрат (а там, як і у Чернігові, цією проблемою не переймаються) завищена майже вдвічі у порівняні з іншими містами, де середня температура повітря в опалювальний сезон така ж сама. І це переконливо свідчить лише про те, що тариф завищений майже на третину. Як і в Чернігові!

Тобто, фактично сумчани переплатили минулої зими більше 55 мільйонів гривень! А що буде нинішнього опалювального сезону? Сума переплати сягне майже двісті мільйонів!

Зауважу, що у нас ситуація може виявитися ще гіршою — тим більше, що незалежного аудиту громада міста й досі не дочекалася!

Гаряча вода

Вартість гарячої води минулої зими була на 13% вище середньої по Україні і в 4,4 рази вище мінімальної. Фахівці провели контрольні заміри температури гарячої води, що постачається сумчанам. Нагадаю, за нормами, температура гарячої води повинна бути не менше 50 градусів. Так ось, контрольні заміри показали, що тільки в 50% випадків вона відповідає встановленим нормам.

У 20% випадків температура коливалася від 45° до 49°, що передбачає зниження суми тарифу на 10%; в 15% випадків — температура води коливалася між 40° і 44°. А це означає — мінус 30% від тарифу. І нарешті, ще в 15% випадків температура води не перевищувала 40°.  За таку воду сумчани взагалі повинні платити як за холодну.

За розрахунками «Публічного аудиту», загальна сума річної переплати сумчан, які отримують гарячу воду неналежної якості, може скласти понад 57 мільйонів! І це при тому, що коли незалежні контролери фіксували температуру нижче норми й викликали інспектора — до його приїзду температура води ставала навіть вище норми!

Хоча ніяких ремонтних робіт у цей час не виконувалося! Це означає лише одне — «ТехНова» може на власний розсуд регулювати температуру теплоносія?

Хіба у Чернігові ситуація з гарячою водою не така сама?

Інвестиційна програма

Повторюся, це ще одна складова, яка дозволяє додатково заробляти місцевому «монополісту» за рахунок споживачів. У Сумах вона не дуже відрізняється від нашої, що надає можливість привласнювати від трьохсот тисяч до півмільйона доларів щорічно. І як у Чернігові, жодної копійки у обіцяну модернізацію систем теплопостачання.

Тим більше, що з договору оренди Сумської ТЕЦ була вилучена норма про те, що невиконання заявлених термінів, обсягів і графіків інвестиційних програм тягне за собою розірвання договору. За теперішньої редакції, орендар просто зобов’язується забезпечити наявність інвестиційних програм, спрямованих на поліпшення якості комунальних послуг міста Суми.

Не здивуюся, якщо у чернігівській угоді з «ТехНовою» також вже цей пункт вилучено. Адже навесні робочій групі (депутатів та активістів) ці документи так і не надали! А просто погодилася на доволі незначне підвищення орендної плати!

Отже, минулого опалювального сезону загальна сума переплат жителів Сум за опалення і гарячу воду становить близько 130 мільйонів гривень! Ми впевнені, що в Чернігові ситуація майже така ж сама! Хіба що може відрізнятися на кілька мільйонів.

І таким «авантюристам» ми хочемо продовжити термін оренди ще на 18 років без жодних гарантій та зобов’язань?

Шановні депутати та міський голова! Схаменіться! Не дозвольте повісити нам на шию кредитне ярмо вартістю у мільярди гривень!

Джерело: SVOBODA.FM

Ще статті по темі

Back to top button