Економіка

Мінекономрозвитку пропонує створити Службу фінансових розслідувань

Міністерство економічного розвитку і торгівлі виступає з ініціативою об’єднати економічні підрозділи Служби безпеки, Міністерства внутрішніх справ та податкової міліції у Службу фінансових розслідувань. Зокрема, пропонується об’єднати економічні підрозділи СБУ, МВС і податкової міліції у Службу фінансових розслідувань, а також демілітаризувати нову Службу та сфокусувати її на аналітичній роботі й розслідуваннях. Про це йдеться у презентації, оприлюдненій на сайті Мінекономрозвитку.

Серед очікуваних результатів – зменшення тиску на бізнес, підвищення ефективності розслідувань та підвищення довіри суспільства до державних органів. Детальний матеріал щодо ймовірних перспектив такої ініціативи читайте в наступному номері «Юридичної Газети».

ДанилюкОлександр Данилюк, міністр фінансів України:

«Зараз у податковій міліції працює 5 тис. осіб, але не тільки ці 5 тис. осіб займаються питаннями економічних злочинів проти держави. Їх набагато більше, адже цим займається і СБУ, і Національна поліція. Загалом, у цій сфері працює близько 15 тис. осіб. Мета реформи – створити один орган, який консолідує усі функції, але щоб у ньому працювало максимум 2,5 тис. осіб, замість 15 тис. осіб».

 

белкінЛеонід Бєлкін, правозахисник, к.т.н.

Ця ідея є реінкарнацією «азарівського» законопроекту «Про Службу фінансових розслідувань України (фінансову поліцію)» (2013 р.), який свого часу лобіювався керівниками податкової міліції. За оцінками експертів, податківці виписали такий акт, який надавав їм максимум повноважень при мінімумі відповідальності. Ця «спадкоємність» ідей закладається знову. Якщо свавілля усіх трьох органів об’єднається, то буде свавілля в кубі. На мою думку, нічого не треба вигадувати, потрібно повернути усю підслідність за відповідними «економічними» статтями у сферу Національної поліції (колишньої міліції – підрозділи боротьби з економічною злочинністю), а податкову міліцію у вигляді, який є зараз, – ліквідувати.

 

Довбенко АндрейАндрій Довбенко, керуючий партнер ЮФ «АндреасНеоклеус енд Ко. Україна»

Створення єдиної служби фінансових розслідувань може вважатися прогресивним кроком у реформуванні контролюючих органів. Серед найбільш позитивних характеристик нового органу можна назвати фокусування саме на аналітичній роботі та розслідуваннях, а також на її демілітаризації. У разі реалізації цього задуму, новий орган буде сприйматися, насамперед, як аналітичний, а не репресивний, з притаманною такому органу репутацією та ставленням бізнесу. Крім того, важливо, що після реформування функції розслідування в економічній галузі будуть зосереджені в одному органі.

Водночас необхідно звернути особливу увагу на принципи формування особового складу новоствореної Служби фінансових розслідувань, взявши до уваги проблеми та недоліки, які спостерігалися при реформуванні інших органів, та не допустити їх повторення. Також важливу роль має відігравати забезпечення ефективної системи контролю за діями Служби, а також системи захисту та поновлення прав осіб від можливих порушень і зловживань з боку Служби. У протилежному випадку Служба фінансових розслідувань ризикує повторити долю своїх попередників, перетворившись у звичайний карально-репресивний орган з усіма можливими наслідками.

Джерело: yur-gazeta.com

Ще статті по темі

Back to top button