Економіка

Вища освіта — не гарант високої зарплати, або Чернігівщина потребує трактористів

Вища освіта у сучасних умовах не гарантує високої зарплатні та працевлаштування.

Такий ключовий меседж поточної ситуації з ринком праці в Україні.

Про це ЧЕline повідомили у Департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації.

З ним погодились учасники засідання обласного координаційного комітету сприяння зайнятості населення та тимчасової робочої групи з організації прогнозування попиту на ринку праці та удосконалення напрямків профорієнтаційної роботи, що відбулось днями у Чернігівській ОДА.

На зібранні оприлюднили аналітичні дані прогнозування попиту на ринку праці Чернігівської області.

Анкетування стосувалось роботодавців і ставило за мету з’ясувати поточну потребу підприємств у кадрах до кінця 2017 року у розрізі професій (спеціальностей), а також спрогнозувати ту потребу у спеціальностях, яка сформується до 2020 року, у першу чергу — у зв’язку з технологічними та організаційними нововведеннями, розширенням виробництва, впровадженням інвестиційних проектів.

Опрацьовані дані анкетування показали, що найбільше потребують роботодавці трактористів (понад 20%), водіїв авто (14,2%) та підсобних робітників у сільському господарстві (10,9%).

1

Порівняння потреби у кадрах з фактичною кількістю тих осіб, яка отримують освіту чи підготовку у 2017-му показує: підприємствам області не вистачатиме як мінімум 222-х трактористів, 63-х швачок та 24-х операторів різних машин та обладнання.

2

Більш того, відчувається потреба у кадрах, щодо яких взагалі наразі не передбачено підготовки кадрів у 2017-му – тваринники, складальники взуття, фрезерувальники. Більш ніж потребують роботодавці готують слюсарів, кухарів, кондитерів, інженерів.

Що ж до прогнозів, то у найближчі три роки структура попиту на найману працю виглядатиме наступним чином.

3

Учасники зібрання дійшли висновку, що система профорієнтації учнівської молоді та безробітних громадян потребує удосконалення з урахуванням необхідності підготовки відповідних фахівців для проведення цієї роботи. До того ж її необхідно матеріально-технічно і методично підсилювати.

— У перспективі ПТНЗ треба буде об’єднувати, вводити нові спеціальності, — сказав Микола Конопацький, начальник управління освіти і науки Чернігівської ОДА.

На данний момент керівники підприємств реального сектору економіки погоджуються надати свої виробничі бази та потужності для профнавчання. Така опція може реалізуватись шляхом проходження учнями ПТНЗ виробничої практики на базі підприємств.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button