Економіка

«Здача квартир по-чернігівськи»: податкові катавасії

Не секрет, що у Чернігові чимало людей живуть в орендованих квартирах. І більшість громадян, які здають житло в оренду, не укладають офіційних договорів. Здача в оренду власного майна є додатковим джерелом доходу.

За словами начальника відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб управління податків і зборів з фізичних осіб Чернігівської ОДПІ ГУ ДФС у Чернігівській області Алли Супрун, здавання в оренду власного нерухомого майна може здійснюватися фізичними особами як у межах підприємницької діяльності, так і без реєстрації орендодавця фізичною особою – підприємцем. Статтями 170 та 172 Податкового кодексу України визначено особливості нарахування та оподаткування доходів від надання в оренду рухомого та нерухомого майна.

Орендодавцю, який здає квартиру фізичним особам і не є підприємцем, кожного кварталу протягом 40 днів після його закінчення необхідно нарахувати й сплатити податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18% – у 2016 році (у 2015 році – 15%, при перевищенні десятикратного розміру мінімальної заробітної плати – 20%) та військовий збір за ставкою 1,5% від суми отриманого доходу.

Сума отриманого доходу, сплаченого протягом року податку та нарахованого грошового зобов’язання за результатами такого року відбиваються орендодавцем у річній податковій декларації. Така декларація подається до 1 травня року, що настає за звітним, до податкової інспекції за податковою адресою платника податку.

Ще статті по темі

Back to top button