Чоловічий клуб

Був такий полк…

Дуже небагато військових частин у радянські часи були пов`язані з нашим містом. Одна з них – 30-й окремий Криворізький орденів Богдана Хмельницького і Червоної Зірки.

Полк почав формуватися у складі 38-ї армії 29 червня 1941 року в місті Ніжин на базі окремих підрозділів Південно-Західного фронту.

Підрозділ забезпечував зв’язок штабу армії зі з’єднаннями в ході Київської стратегічної оборонної операції під час боїв у районі м. Черкаси. Під шаленим натиском ворожих військ 30-й ОПЗ із частинами армії змушений був восени 1941 р. відступати на Полтаву, Харків, Чугуїв.

Особливо тяжким видався для  полку період вересень-жовтень 1941 року. В цей час бойові втрати налічували 276 чоловік і 39 автомашин.

Узимку – навесні 1942 р. 38-ма армія вела оборонні бої у районах Вовчанська та Балаклеї, а надалі полк був задіяний у Барвінково-Лозівській і Харківській (1942 р.) наступальних і Донбаській оборонній операціях (уже у складі Південного фронту).

А потім були запеклі бої за Сталінград, де полк у складі 1-ї танкової армії, згодом – 1-ї гвардійської Сталінградського та Донського фронтів забезпечував безперебійний зв’язок під час оборонних боїв на північно-західних підступах до міста. У жовтні 1942 р. частина була безпосередньо підпорядкована командуванню Південно-Західного фронту.

Потім були бої на Донбасі – визволення міст Сватове й Дебальцеве (вересень 1943 р.). За визволення міста Кривий Ріг (22 лютого 1944 р.) 30-й окремий полк зв’язку був удостоєний почесного найменування «Криворізький».

Потім були бойові дії у Східній Європі: Румунія, Болгарія, Югославія, Угорщина, Австрія. За участь у Яссько-Кишинівській операції Указом Президії Верховної Ради СРСР від 10 вересня 1944 р. полк нагороджено орденом Червоної Зірки, а за визволення столиці Австрії міста Відня полк був нагороджений орденом Богдана Хмельницького II ступеня, а 564 особи були нагороджені орденами та медалями. День Перемоги полк зустрів у Австрії.

У червні 1945 р. 30-й полк був передислокований з Австрії до Румунії. А в серпні 1958 року на підставі рішення уряду СРСР «Про виведення радянських військ з PHP» полк передислоковано до міста Чернігова. Воїни полку брали участь у війні в Афганістані (1979-1989 рр.), ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Однак у 2012 році на тлі бездумного роззброєння полк був розформований.

Наразі події 2014 року на Донбасі потребували його відродження. Однак новий полк отримав нову назву, але це вже зовсім інша історія…

Ще статті по темі

Back to top button