Чоловічий клуб

Черкаський батальйон

Формування 14-го батальйону територіальної оборони Черкаської області розпочалося 6 травня 2014 і проходило за сприяння з боку обласної адміністрації Черкаської області та громадських організацій.  Бойову підготовку батальйон проходив у Переяславі-Хмельницькому.

За дуже короткий час — до 26 травня батальйон був укомплектований до штатної чисельності:  423 чоловік. Однак підготовка була дуже символічна і тому батальйон з початку липня відправили на охорону державного кордону на півдні — в Котовський район Одеської області.

Тільки на початку вересня батальйон був відправлений у зону бойових дій на схід України — під Волноваху.

Однак вже 9 вересня бійці написали рапорти про відмову виконувати поставлене завдання і відправлятися на передову. Після цього прес-секретар АТО Олексій Дмитрашковський назвав бійців батальйону боягузами, які злякалися війни і не хочуть продовжувати службу та повідомив, що військові виявилися морально не готові до бойових дій.

15 вересня було опубліковано відеозвернення від бійців батальйону, які повідомляли, що батальйон знову готовий воювати.

Вже 1 жовтня результаті мінометного обстрілу були важко поранені 2 військовослужбовці батальйону, а 2-го жовтня 2 бійці загинули.

24 січня 2015 військовослужбовці батальйону були виведені із зони бойових дій і спрямовані на відпочинок до місця постійної дислокації в Черкаській області.

Після реформування у 14-й окремий мотопіхотний батальйон черкасщани стали служити у складі 72-й окремої механізованої бригади на тому ж маріупольському напрямку.

Загиблі у складі 14-го батальону

  1. Старший лейтенант Бевз Роман Миколайович. Загинув 2 жовтня 2014 р. під час обстрілу біля с. Старогнатівка, Волновахський район, Донецька область.
  2. Старший лейтенант Швець Олег Миколайович. Загинув 2 жовтня 2014 р. під час обстрілу біля с. Старогнатівка, Волновахський район, Донецька область.
  3. Старший солдат Пожарський Дмитро Павлович. Загинув 6 жовтня 2014 р. в бою з диверсійно-розвідувальним підрозділом російських бойовиків в районі с. Старогнатівка, Волновахський район, Донецька область.
  4. Молодший сержант Авраменко Олександр Іванович. Загинув 25 лютого 2016 р. від кулі снайпера поблизу села Гранітне (Волноваський район) Донецької області.

Ще статті по темі

Back to top button