Чоловічий клуб

Чернігівські герої неоголошеної війни: Іван Шостак

Оборона Донецького аеропорту давно вже обросла легендами. І все завдяки людям, які в нелюдських умовах показували справжні приклади мужності, зокрема й потрапивши в полон.

Наприкінці січня всі українські та російські телеканали показали інтерв’ю полоненого солдата з позивним «Доберман», який із гідністю відповідав на принизливі запитання «журналіста» телеканалу Lifenews. Мало хто знає, що в Івана Шостака – а саме так звали українського «кіборга» – чернігівські корені.

Іван Шостак народився та виріс у селі Мала Загорівка Бобровицького району. Згодом переїхав до дружини – до села Гречаники Переяслав-Хмельницького району Київської області. Звідти під час третьої хвилі мобілізації в серпні 2014 року він попав до війська – спочатку у 80-ту, а потім у 81-шу аеромобільну бригаду. На той момент йому виповнився 31 рік.

384647530У листопаді попав під аеропорт. Був механіком-водієм броньованого тягача МТЛБ – разом із напарником Володимиром Трухом перевозив десант, евакуював поранених.

17 січня 2015 року їхню «мотолигу» чекали – на дах тягача скинули вибухівку. Його напарник Володя загинув, йому відірвало руку, машина згоріла. Іван був дуже тяжко травмований і близько трьох діб пролежав під завалами. 20 січня потрапив у полон до місцевих сепаратистів. Його відвезли до донецької лікарні, де, вважає Іван, його врятували місцеві хірурги. У лікарні його буквально допитували журналісти російського телеканалу. Інтерв’ю, де знесилений боєць із гідністю відповідає падлюкам, зробило Шостака відомим не лише в Україні.

 «Я – Іван», – говорить сміливець на відео. Плече перебинтоване. За кадром чути крики: «А-а-а.

Больно!» Та чоловік говорить спокійно й упевнено.

Коли потрапив у полон, телефонував додому кілька разів із чужих номерів і запевняв: усе добре, тримають його одного в палаті в реанімації донецької лікарні: не хотів засмучувати рідних і завдавати клопоту.

На початку лютого Івана визволили з полону під час чергового обміну полоненими. Його терміново перевезли до Київського військового шпиталю. Більше місяця лікарі рятували травмовану руку, що близько трьох діб залишалася знекровленою.
Після п’яти діб реанімації лікарі прийняли непросте рішення про ампутацію правої руки. Як згадував лікар Олександр Борківець: «Поки артерія була перебитою, м’язи відмерли. Ми провели повторну операцію з пересадки судин. Коли знову постало питання, аби закрити дефект, взяли частину м’яза зі спини, пересаджували і шкіру, і м’язи зі стегна».

Уже 20 березня разом з іншими 16 бійцями з військового шпиталю його доправили до Федеративної Республіки Німеччини. Літак для бійців АТО надавав уряд Німеччини, лікування також здійснювалось за його рахунок.

У вересні 2015 року боєць повернувся в рідні краї з біомеханічним протезом. Його зустрічали в Переяславському районному будинку культури.

Указом Президента України Петра Порошенка за хоробрість, героїзм і мужність Іван Шостак був нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня та почесною відзнакою – медаллю 122-го окремого аеромобільного батальйону.-7328-e1443455146466

Ще статті по темі

Back to top button