Чоловічий клуб

Гідний звання героя

За роки незалежності звання Героя України дуже сильно знецінилася, адже цим званням були удостоєні різни люди, які не завжди були його гідні. За час війни на Донбасі чимало військових отримали це звання. Однак є справжні герої, усвідомлення подвигу яких ще попереду. Серед них — наш земляк Юрій Бутусов.

Народився він 13 березня 1989 року у місті Чернігові. Ще з дитинства мріяв стати військовим, тому наполегливо працював, наближуючи свою мрію: у школі набував знань, на спортивному майданчику після занять гартував волю і м’язи, щоб стати достойним захисником Вітчизни. Таким він і став.17857256_609176589290215_81158033_n

У 2003 році з відзнакою закінчив 8 класів загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 27 міста Чернігова та вступив до Чернігівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою, який теж закінчив із золотою медаллю.

Стає слухачем Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного у місті Львові, яку з відзнакою закінчує у 2010 році.

Юрій готувався стати розвідником, був дуже старанним у навчанні, він вільно володів кількома мовами, зокрема, арабською та англійською. Отримав свідоцтво майстра та інструктора по стрибках з парашутом, здійснив загалом близько 100 стрибків.

Молодший лейтенант Юрій Бутусов проходив військову практику у Чехії, закінчив американську військову школу West Point, отримав диплом рейнджера – оволодів навичками бойових дій в горах.

Був направлений для проходження подальшої служби до міста Кіровограда (нині — Кропивницький) до 3-го окремого полку спецпризначення. З відзнакою закінчив школу розвідників. У 25 років став капітаном.

З перших днів війни виконував бойові завдання в АТО. Його група однією з перших була перекинута в сектор «Д» і її зоною дій була в тому числі легендарна Саур-Могила. Він брав участь у всіх спробах захоплення висоти.

Його група діяла по всьому прикордонні, зіграла важливу роль у швидкому захопленні Благодатного, де вони взяли двох полонених, в діях в районі Сніжного. У серпні були бої під Іловайськом, вихід з «котла».

14 лютого 2015 року чотири групи 3-го полку спецназу були по тривозі перекинуті в сектор «С» і отримали завдання на супроводження колон постачання з Луганського в Дебальцеве. Спецназ мав тільки особисту стрілецьку зброю, групам надали один бронетранспортер з іншої частини. Дорога на Дебальцеве в районі н.п. Логвинове прострілювалася противником, включаючи танки, і проводка колон такими слабкими силами на відкритій місцевості здавалася божевільним ризиком. Дві групи відмовилися охороняти колони і повернулися до Кіровограда.

Група Бутусова здійснила кілька виходів на супроводження. 16 лютого близько 11:00 на виїзді з Дебальцевого в районі Новогригорівки колона потрапила в засідку. БТР спецназу був підбитий, капітан Бутусов загинув.

Брат Юрія — Сергій Гриценко згадував, що Юра встиг подзвонити по телефону своєму керівництву і доповів, що вони потрапили в засідку. Мовляв, капітан Бутусов поранений, тому висилайте допомогу. Дві групи спецпризначенців пішли на допомогу, але не дійшли близько 300 метрів.

Потрапивши під обстріл професійних російських військ і втративши кілька своїх людей, вони теж почали відступати. Потім пішла друга група. Фактично загинуло дві групи спецпризначенців.

Юрія Бутусова рідні змогли поховати тільки 28 березня 2015 року (на 40-й день після загибелі) у місті Бахмач Чернігівської області на батьківщині матері.

Указом Президента України № 311 від 4 червня 2015 року «за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі» нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня (посмертно).

Серед перших 4 червня 2015 року був удостоєний звання «Народний Герой України». Також мав бойові нагороди — «За оборону Краматорська» та «За оборону Слов’янська».

В пам’ять про Юрія Бутусова в жовтні 2015 року в Бахмачі на площі Героїв Майдану встановлений пам’ятний знак, у грудні 2015 року на будівлі Чернігівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою та у червні 2016 року на будинку, де він мешкав у Чернігові, встановлені меморіальні дошки. Одна з вулиць Бахмача названа іменем Юрія Бутусова.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button