Чоловічий клуб

Гроза терористів – автоматичні гранатомети української армії

Під час проведення військової операції на Донбасі виявилась велика роль такого важкого піхотного озброєння, як автоматичні гранатомети. Єдиним зразком на озброєнні Сухопутних військ України є ще радянський зразок АГС-17.

Цей гранатомет був прийнятий на озброєння радянської армії ще в 1971 році. Він призначений для масового ураження живої сили і вогневих точок противника, які розташовуються на відкритій місцевості. З початком війни на Донбасі широко використовувався для прикриття блокпостів і посилення оборонних дій.

Фактично єдиним бойовим пострілом для АГС-17 є осколково-фугасна граната ВОГ-17 або її модифікований варіант ВОГ-30. АГС-17 не тільки використовується в станковому піхотному варіанті з ґрунту або з бронетехніки, а й встановлюється в баштових установках БТР і БМП. На сьогодні запаси боєприпасів для АГС-17 практично вичерпані, і Україна як закуповує їх за кордоном (переважно в Болгарії), так і виготовляє самостійно.

Приватна компанія «Високоточні системи» на виставці «Зброя та безпека-2016» (м. Київ) представила компактний 30-мм автоматичний гранатомет. Він використовує ті самі боєприпаси, що й станковий АГС-17, але більш компактний, і може стати в пригоді мобільним штурмовим групам.

AGGS17За розмірами і вагою РГШ-30 приблизно відповідає рівню штурмової гвинтівки. Ручний гранатомет має більш короткий ствол, ніж у АГС-17, при цьому дальність стрільби сягає 1600 метрів. Живлення гранатомета здійснюється змінними коробчастими магазинами, що вміщають по п’ять гранат типу ВОГ-17.

За словами розробників, РГШ-30 призначений для виведення з ладу ворожої бронетехніки (БТР, броньовані автомобілі), а також може бути ефективний при зачистці приміщень.

Крім того, розробники планують створити аналоги РГШ-30 під гранати інших калібрів — 20, 25, 35 і 40 мм.

Поки що існує лише дослідний зразок, що не проходив польових випробувань, тому складно оцінити як масу гранатомета, так і зручність застосування. На перший погляд, у зразку багато фрезерних робіт – можна говорити про те, що виробництво буде довгим і дорогим. Можливо, виробник перейде в ході виробництва на штамповані деталі.

Ще статті по темі

Back to top button