Чоловічий клуб

Харківський «Мисливець на носорогів»

Війна на Донбасі розкрила величезні проблеми у Збройних силах зі снайперською зброєю. Фактично на озброєнні перебувала єдина гвинтівка радянських часів – Снайперська Гвинтівка Драгунова (СВД).

хадо-1

Уже в ході війни були проведені закупівлі потужних снайперських гвинтівок західного виробництва. Однак їх явно недостатньо, тому багато невеликих і великих вітчизняних компаній зайнялися розробкою власних зразків – переважно під радянський крупнокаліберний патрон 12.7х108 мм.

Хоча ще жоден зразок на озброєння не прийнятий, та є вельми цікаві розробки. Як, наприклад, XADO Snipex M75, розроблена харківською компанією XADO Chemical group. Причому раніше фірма займалася здебільшого розробкою та випуском різної автомобільної та промислової хімії.

Ця гвинтівка позиціонується як далекобійна високоточна снайперська зброя для стрільби на дистанції від 100 до 2500 метрів. Конструктори фактично використовували вдале рішення радянських конструкторів 80-річної давності, реалізоване в протитанковій рушниці Дегтярьова ПТРД зразка 1941 року, отримавши таким чином однозарядну зброю з ручним заряджанням патрона в ствол і автоматичним відмиканням затвора і викидом стріляної гільзи після пострілу.

Ствол гвинтівки рухливий, має можливість відкоту в ствольній коробці при пострілі на 25 міліметрів, що дає змогу знизити пікову силу віддачі, що впливає на стрільця при пострілі. Однак потенційно таке рішення погіршує кучність стрільби.

Гвинтівка комплектується масивним дульним гальмом і складаною сошкою. XADO Snipex М75 має рейку Пікатіні з регулюванням кута установки по вертикалі в діапазоні від 0 до 70 міл із кроком 10 міл, що теоретично дозволяє використовувати приціли з обмеженим запасом вертикальних поправок для стрільби на дистанції до 3 000 метрів.

хадо-2

Паралельно з військовим варіантом харківська фірма пропонує на ринку цивільну версію – XADO Snipex «Rhino Hunter» під патрон 12.7х99мм (.50BMG). Єдина зовнішня відмінність – звичайна рейка Пікатіні на ствольній коробці.

Хоча XADO Chemical group заявляє про реальне виробництво таких зразків, проте жодних відомостей про зацікавленість військових для прийняття на озброєння на сьогодні немає.

Технічні дані снайперської гвинтівки XADO Snipex M75

Довжина – 1220 мм

Довжина ствола – 750 мм

Вага (без патронів та оптики) – 16 кг

https://www.youtube.com/watch?v=EkxjKOpoJFM

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button