Чоловічий клуб

Іловайськ: загиблих рахують й досі

Наближається сумна дата в історії війни на Донбасі — два роки Іловайської трагедії, яка без сумніву переламала уявлення людей про війну і стала переломним моментом.

З цією трагедією пов’язана також максимальна кількість міфів і фальсифікацій. Серед них найголовніше питання — про кількість загиблих. По гарячих слідах в ЗМІ вкидалася інформація про тисячі загиблих, поранених і потрапили в полон.

Однак зараз після двох років хотілося б трохи розібратися з цим питанням і підвести хоча б проміжні результати.

Відразу хотілося б відзначити, що дані по втратах на Донбасі не є секретними (без воєнного стану засекречувати загибель військовослужбовців держава не має право) і є принаймні два потужні ресурси, які займаються цим — «Книга пам’яті» та «Вікіпедія».

Причому «Книга пам’яті» користується підтримкою як мінімум Центрального військово-історичного музею і має доступ до дещо більшій кількості джерел.

Отже, першим хто спробував розібратися з втратами був історик Ярослав Тинченко, який у опублікованому ним 7 листопада 2014 року матеріалі, наводив  ймовірно найперші цифри втрат силовиків під час Іловайської операції.

Згідно з ними, в боях брали участь 1 989 військовослужбовців (без урахування прикордонників), з яких більше 800 вийшло з оточення. А втрати визначалися в 211 чоловік загиблими та 423  зниклі безвісти.

У серпні 2015 року на першу річницю трагедії на сайті Генеральної прокуратури був опублікований список з 209 прізвищ загиблих. Крім того, військовий прокурор Матіос заявив, що ще 157 тіл військовослужбовців невпізнані, а 158 осіб вважаються зниклими безвісти.

При найближчому розгляді список, незважаючи на те, що є єдиним на сьогодні офіційним, проте з деякою кількістю помилок — так, з 209 осіб 5 людей загинули зовсім в інший час і зовсім не в Іловайську. Тобто фактично перераховані тільки 204 ПІБ загиблих.

І нарешті, на другу річницю подій команда «Книги Пам’яті» провела колосальну роботу і надала на суд громадськості свій список з 335 прізвищ загиблих, в яких враховані всі втрати силовиків з 10 серпня по 22 вересня (загиблий від ран).

Розподіл втрат наступний: ЗСУ — 215 чоловік, «Правий Сектор» — «Добровольчий Український Корпус» — 3, МВС (перш за все батальйони міліції спеціального призначення) — 59, НГУ (включаючи батальйон «Донбас») — 58.

Кількість невпізнаних тіл на сьогодні порахувати досить складно, однак процес ідентифікації зараз загальмувався. На сьогодні залишилися тільки:

— загиблі, які не мають живих батьків чи дітей;

— загиблі, близькі родичі яких відмовляються здавати тести ДНК, бо вірять, що їх близькі у полоні або вимагають проведення незалежної експертизи.

Із 76  невпізнаних тіл в Іловайську, дані про які оприлюднив рік тому Матіос, щонайменше 7 все ідентифіковано та що важливо, внесено до Книги пам’яті. Інформацію ще по кільком загиблим, зокрема, по полковнику Пивоваренку, досі до «Книги» не внесено.

Таким чином, якщо підсумувати цифри загалом, під час іловайських подій загинуло приблизно 450 військовослужбовців різних силових структур України.

Фото з особистого архіву автора

Ще статті по темі

Back to top button