Чоловічий клуб

Імпровізована бронетехніка добровольчих батальйонів

Локальні війни ХХ століття показали яскраві приклади доволі успішного застосування кустарно броньованої техніки – так званих шушпанцерів.

Найбільш масово їх застосовували в ході громадянської війни в Іспанії (1936-1939 рр.), на війні за Незалежність Ізраїлю (1948-1949 рр.).

З відносно сучасних прикладів варто навести бойові дії в Лівії і Сирії. Причому в останніх яскраво проявилася тенденція, коли імпровізовані броньовики ставали альтернативою танкам і БМП урядових військ.gun_03

Широко застосовували шушпанцери і в ході боїв на Донбасі в 2014 – 2015 роках. Причому вони були в усіх протиборчих сторін.

Однак найбільш масово така техніка була в складі добровольчих батальйонів, що фактично і прийняли перший удар у ході зіткнень із терористами.

Насамперед, звісно, це батальйони «Айдар», «Азов» і «Донбас».

Розповідати про всі їх імпровізації весни – літа 2014 року, думаю, немає необхідності. Однак усю техніку можна чітко розділити на кілька груп.

Перш за все, це так звані ган-траки: броньовики на базі цивільних вантажівок – КАМАЗ і ЗІЛ. У польових умовах проводилося максимальне посилення захисту автомобіля, що здебільшого полягало в наварюванні товстих (від 5 міліметрів) листів заліза на кабіну, а також обварюванні двигуна додатковими листами сталі, а також «бронюванні» кузова.

gun_02

Найвідомішим таким апаратом став «Прянік» «Азова», який із встановленим трофейним 12,7-мм кулеметом доволі ефективно використовувався під час звільнення Маріуполя в червні та в боях під Іловайськом на початку серпня 2014 року.

Однак не можна не відзначити, що багато в чому це просто ілюзія захищеності – навіть черга з кулемета все одно проб’є цю «броню» на солідній дистанції, а вже граната з «Мухи» або РПГ-7 рознесе автомобіль.

Проте захищеність піхоти дещо підвищується, насамперед під час недовгого вогневого контакту.

Однак найбільш масовими були швидкі й одночасно легкі машини на зразок стандартних цивільних джипів із різноманітним встановленим легким озброєнням. Ці машини найбільш повно відповідали специфіці протистояння на Донбасі того періоду.

gun_01

За відносно розвиненої дорожньої мережі, відсутності лінії фронту такі «технічки» були доволі грізною та мобільною зброєю. Відповідною була й тактика – «приїхали, обстріляли здалеку, поїхали».

Не можна не відзначити й застосування інкасаторських машин, які, маючи недостатній клас захисту, доброньовувались місцевими умільцями, тож згодом врятували чимало життів – особливо під час виходу з Іловайська в кінці серпня 2014 року.

На сьогодні в складі добровольчих підрозділів, які перейшли до складу ЗСУ або НГУ жодної імпровізованої бронетехніки немає – багато було втрачено в найтяжких літніх боях, багато просто вийшло з ладу. Водночас у стройових частинах української армії такої імпровізованої і бліндованої техніки ще досить.

Ще статті по темі

Back to top button