Чоловічий клуб

Колісний «винищувач танків»

У 2000-2001 рр. у Харкові був розроблений абсолютно новий бронетранспортер БТР-3У. Хоча машина має деяку зовнішню схожість із російським БТР-80, насправді БТР-3У – це повністю нова машина, а не модернізація наявної на озброєнні машини.

Після експортного успіху були розроблені кілька модифікацій, зокрема командирська машина БТР-3К, медична машина БТР-3С, самохідний протитанковий комплекс БТР-3РК та інші.

Однією з найцікавіших є машина вогневої підтримки з броньованою вежею кругового обертання бельгійського виробництва Cockerill CSE 90LP з 90-мм низькоімпульсною гарматою та спареним із нею 7,62-мм кулеметом.

Башта та підбаштове відділення виконані у вигляді легкого та компактного бойового модуля, який можна встановлювати на різні типи бронетехніки. За рахунок сучасної конструкції та надійності бойовий модуль має високі бойові властивості й водночас він доволі простий в управлінні.

Вибір цієї гармати не був випадковий – Cockerill добре зарекомендувала себе і широко експортувалася до різних країн. На сьогодні компанія продала близько 2 500 одиниць таких гармат.

Як боєприпаси в них використовуються сучасні високоефективні кумулятивні, осколково-фугасні та підкаліберні снаряди, а також ПТУР українського виробництва. Командир машини і навідник можуть вести вогонь, використовуючи цифрову систему управління вогнем із комбінованим прицілом й електричними приводами наведення. Заряджання гармати здійснюється вручну командиром машини.

Від стандартного бронетранспортера машину відрізняє додаткове бронювання житлового відділення у вигляді бронелистів, закріплених болтами на деякій відстані від корпуса.

Сталь виробництва заводів «Запоріжсталь» та «Азовсталь». Броня додатково посилена за рахунок використання прошарку з кевлара. Все це гарантує захист екіпажу від 12,7-міліметрових куль противника, крім того в повній мірі відповідає стандартам бронювання НАТО. За рахунок вдалої конструкції ходової частини бронетранспортера і конструкції бронювання забезпечується висока стійкість від впливів уражаючих факторів вибуху в разі наїзду на протитанкову міну.

Крім того, щоб екіпаж і десантники почувалися більш комфортно всередині машини, висота десантного відсіку була збільшена. Більше того, за бажанням замовника в БТР може бути встановлений кондиціонер (як показала практика використання українським контингентом броньованої техніки в Іраку — його присутність просто необхідна для ефективного виконання завдань).

Необхідно також відзначити, що на цій бронемашині встановлені пристрої захисту від проникаючої радіації в разі вибуху ядерних боєприпасів, а також від бактеріальних засобів, отруйних речовин і радіоактивного пилу під час руху по зараженій місцевості.

У січні 2015 року машина проходила випробування в інтересах тайської армії, але відомостей про надходження на озброєння не надходило.

18142854_615449951996212_1192997303_n

Тактико-технічні характеристики

Бойова маса — 16,4 тонн

Екіпаж — 3 особи

Десант — 6 осіб

Розміри:

— довжина 7650 мм;

— ширина 2900 мм;

— висота 2860 мм.

Максимальна швидкість по шосе – 85 км / год.

Запас ходу по шосе – 600 км

Ще статті по темі

Back to top button