Чоловічий клуб

Міномет «Молот» за 483 512,40 гривень ржавіє на очах

Про іржаві набої із сирим порохом, що їх постачали в зону АТО, в українських ЗМІ згадували неодноразово. Тоді йшлося про старі зразки, що зберігалися десятиліттями на військових базах, а їх фонд не поновлювався роками.

Міномети 2Тепер кивати на попередників навряд чи вдасться, адже міномети «Молот» вироблені нашими сучасниками . Саме «молотами» не задоволені українські військові, зокрема їх якістю. Модернові й «сучасні» вітчизняні 120-мм міномети М-120-15 «Молот» виробництва київського заводу «Маяк» іржавіють просто на очах.

Батарейний комплект із 6 мінометів, які 21 червня отримала батарея в місті Оржів Рівненської області. У ході проведення тактико-спеціальних занять спочатку у двох мінометів а потім і в решти заклинили деталі в підйомному механізмі. Що важливо, всі несправності були помічені ще до практичних стрільб. Серед інших проблем – якість металу, що дуже швидко починає ржавіти та окислюватися.

Окрім того, фарба на мінометах «лущиться» під дією сонячного проміння та швидко стирається. У соціальних мережах цю новину сприйняли доволі бурхливо та різко. Знавці мілітарних тонкощів запевняють, поспішали й економили. Використовували не порошкову фарбу, а покривали метал із пульверизатора олійною.Міномети 4

Також виникають запитання до матеріалу механізмів наведення та механізму подвійного заряджання. А коштує така зброя чимало, згідно наряду на отримання М120-15 «Молот» – 483 512,40 гривень за одиницю.

МінометиНагадаємо, що М120-15 «Молот» — український 120-мм міномет, призначений для знищення живої сили супротивника і техніки, розташованої в укриттях або окопах, а також для руйнування фортифікаційних споруд. Розроблений фахівцями ПАТ «Завод «Маяк», що входить до складу ДК «Укроборонпром» і, по суті, є копією радянського 120-мм 2Б11.

3 березня 2016 року ПАТ «Завод Маяк» відвантажив першу партію мінометів М120-15 «Молот» українським військовим.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. особенно если за ним не ухаживать — то любое ржавеет. А там четко написано где смазывать и как….

Back to top button