Чоловічий клуб

Найкращий захист солдата

Одним із головних елементів екіпіровки бійця сучасної української армії є бронежилет. На озброєнні Збройних сил України є бронежилети «Корсар» від українського виробника — підприємства «Темп-3000».

На сьогодні фірма пропонує кілька типів бронежилетів під назвою «Корсар», «Панцир» та «Штурм», що різняться між собою класами бронезахисту та пластинами, що встановлюють у готову жилетку. Ці пластини дають змогу стримувати кулі з автомата Калашникова калібру як 7,62, так і 5,45 мм.

Найбільш сучасним є «Корсар-Мпл» із позитивною плавучістю, розроблений для підрозділів силових структур України, які виконують завдання на морі та інших водних перешкодах. Маючи всі характеристики сучасного бронежилета (захист від куль і осколків), він здатний значно полегшити перебування військовослужбовця у водному середовищі.

Під час випробувань у реальних умовах на воді військовослужбовець вагою 79 кг, одягнений у жилет, протримався на воді близько двох годин.

Плавучість бронежилета досягається за допомогою м’якого балістичного пакета і елемента плавучості.

Крім того, на початку війни українські військові в зоні АТО завдяки волонтерам отримали не лише українські, але й бронежилети НАТО. Це засоби захисту з Німеччини, Великої Британії, Польщі, що були куплені на вторинному ринку. Як правило, це європейський 4-й рівень захисту. Тут треба зробити відступ і розповісти про те, що таке рівень захисту.

В Україні ще діє радянська система класифікації. Так, 1 клас бронежилетів є найслабшим – він витримує лише кулю з пістолета Макарова.

Найбільш захищеними є бронежилети з класом 6а, що витримують 7,62-мм бронебійну кулю снайперської гвинтівки Драгунова.

Наші «Корсари» мають бронепластини 4-го класу, що мають витримувати кулю з підвищеним пробиттям калібром 5,45 для АК-74 та кулі калібром 7,62, що використовується у АК та АКМ. Однак вони не гарантують захист від бронебійних куль для АК, АКМ та АК-74 і від стандартної снайперської бронебійної кулі для СВД.

На Заході прийняті кілька систем класифікації рівнів захисту: американська NIJ, німецька DIN та європейська CEN. Вони корелюються з вітчизняною системою дуже слабо – так, IV американський класу захисту захищає від всіх найбільш поширених сучасних куль і приблизно відповідає українському 6 класу.

Слід зазначити, що ступінь захисту бронежилета напряму впливає на його вагу. Так, стандартний бронежилет IV американського класу захисту важить 10-16 кілограмів, залежно від додаткових елементів, таких як захист паху, шиї чи плечей.

Слід відзначити також, що за два роки війни українська армія на 100% забезпечена бронежилетами, і волонтери зараз не возять їх на передову.

Ще статті по темі

Back to top button