Чоловічий клуб

Найвідоміший американський пістолет

Стрілецька зброя має доволі короткий життєвий цикл і порівняно швидко застаріває. Але деякі моделі, що вирізняються особливою надійністю або випередили свій час, можуть залишатися актуальними протягом багатьох десятиліть. Однією з таких моделей є пістолет Colt М1911, розроблений у 1908 році Джоном Мозесом Браунінгом.

Джон Мозес Браунінг народився у 1855 році в місті Огден (штат Юта) в родині зброяра Джонатана Браунінга. В 14 років він сконструював свою першу однозарядну гвинтівку для брата Метта. У 1879 році батько Джона помер, а брати відкрили власне виробництво – Browning Gun Factory. Цього ж року Джон Браунінг отримав свій перший патент на однозарядну гвинтівку. Через короткий час попит на їхню продукцію перевищив пропозицію, проте брати не могли розширювати виробництво через брак коштів і відсутність налагоджених каналів продажів. Джон був у відчаї через те, що він змушений займатися проблемами з виробництвом замість того, щоб конструювати зброю.

Удача усміхнулася Браунінгу в 1883 році, коли Ендрю Макосланд (представник Winchester Repeating Arms Company) придбав одну з гвинтівок Джона та продемонстрував її генеральному директору Беннету і віце-президенту компанії Вінчестеру. Вони, не довго думаючи, виплатили Браунінгу 8 тисяч доларів за права на виробництво гвинтівки. Обидві сторони залишилися задоволені угодою: Вінчестер отримав нову модель, а Браунінг необхідні гроші на розширення виробництва. Співпраця двох майстрів на цьому не закінчилася. З 1883 по 1902 рік Джон Браунінг розробив ще кілька оригінальних моделей для Вінчестера.

Браунінг був зброярем від Бога, він з однаковим успіхом конструював кулемети, гвинтівки та пістолети, багато з них, будучи модифіковані іншими компаніями, стали легендами у своїй області. Причиною розриву між Вінчестером і Браунінгом став розроблений Джоном багатозарядний дробовик. Вінчестер навідріз відмовився його виробляти, і Джон запропонував його бельгійській фірмі Fabrique National de Belgique (FN). Молода компанія активно почала освоювати виробництво нової зброї, а пізніше цю ж модель взявся виробляти «Ремінгтон» у США під назвою «модель 11».

У 1911 році компанія «Кольт» представила модель Кольта зразка 1908 року для участі в тендері на новий пістолет для американської армії. Під час випробувань дослідний зразок пістолета відстріляв 6 000 пострілів підряд – для початку ХХ століття це була доволі приголомшливий показник. 29 березня 1911 року пістолет фірми «Кольт» був офіційно прийнятий на озброєння армії США як «Модель 1911 року» (Colt М1911).

До Першої світової війни М1911 випускали здебільшого на фабриці Кольта, проте коли армії знадобилася значна кількість зброї для ведення бойових дій, додаткові замовлення були розміщені не тільки на фабриках всесвітньо відомих збройових фірм, а й на великих металообробних заводах.

Colt M1911 спершу застосовувався тільки в кавалерії армії США, поліція не користувалася ним через надмірну потужність патрона. У 1926 році була представлена його модифікація Colt M1911 A1 Government Model, що на довгі роки стала основною офіцерською зброєю. У такому вигляді пістолет проіснував до кінця Другої світової війни.

На службі американської армії М1911 залишався до середини 1980-х років, після чого був замінений італійським пістолетом «Беретта» 92.

При цьому багато військових підрозділів використовували «кольти» аж до 2016 року. Так, ще в 2012 році підрозділ Корпусу морської піхоти США оформив останнє замовлення на пістолети М1911 у варіанті MEU (Marine Expeditionary Units).

Попри «поважний вік», пістолет і надалі залишається популярним у Сполучених Штатах і серед збройових колекціонерів усього світу. Багато виробників випускають сучасні версії цієї зброї – більше того, у світі існують кілька лінійок «клонів» Colt М1911.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button