Чоловічий клуб

Нестандартний космонавт

Так уже склалося, що Чернігівське льотне училище було кузнею кадрів для всього Радянського Союзу.

Причому така ситуація зберігалася аж до 1991 року. Серед космонавтів, які навчалися в Чернігові, є й уродженець далекого Іркутська.

Anatoli_Ivanishin

У 1969 році в звичайній родині народився Анатолій Іванишин. Під час навчання в школі, як і багато хлопчаків того часу, він займався в секції парашутного спорту ДОСААФ і конструював авіамоделі, мріючи про небо.

У 1986 році після закінчення школи подав документи для вступу до Чернігівського вищого військового авіаційного училища льотчиків, але не був прийнятий – не пройшов медкомісію за зором. Анатолій, повернувшись до Іркутська, щодня почав робити спеціальні вправи для очей, щоб відновити зір і знову спробувати вступити до училища.

Того ж року вступив до Іркутського політехнічного інституту. Навчаючись в інституті, був членом гуртка дельтапланеристів. Після закінчення першого курсу інституту вступив з другої спроби до Чернігівського вищого військового авіаційного училища льотчиків, яке закінчив із золотою медаллю в 1991 році.

Після розпаду СРСР служив у ВПС Російської Федерації. Спочатку літав на МіГ-29 в Борисоглібському Воронезької області, а з 1992 року – на Су-27 в 159-му винищувальному авіаполку в Бісовці (Республіка Карелія).

Anatoli_Ivanishin-1

У 1997 році пройшов професійний відбір і лікарську комісію для вступу до загону космонавтів. Однак міжвідомча комісія не пропустила його кандидатуру через перевищення стандартів зросту на кілька сантиметрів (зріст Іванишина 182 см). Йому порекомендували займатися штангою, щоб стати нижчим.

Він робив вправи кожен день і паралельно обдзвонював заводи з виготовлення ложемента для космонавта під його зріст. Пізніше на прохання американських астронавтів обмеження щодо зросту для кандидатів у космонавти були зняті й Іванишин отримав путівку в космос.

Перший політ здійснив у листопаді 2011 року – квітні 2012 року, провівши на Міжнародній космічній станції 165 діб.

Наказом міністра оборони РФ у вересні 2012 року звільнений зі Збройних сил в запас у званні полковника. А 25 грудня 2013 року йому було вручено медаль «Золота Зірка» з присвоєнням звання Герой Російської Федерації.

Другий політ у космос здійснив із 7 липня по 30 жовтня 2016 року. Всього випускник Чернігівського льотного училища провів у космосі 280 діб 9 годин 53 хвилини.

Анатолій Іванишин одружений зі своєю однокласницею Світланою, в сім’ї росте син Владислав (1993 року народження).

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button