Чоловічий клуб

Невловима «Аскорія»

Оригінальною розробкою київського професора Ігоря Алексєєнка стала снайперська гвинтівка калібру 13,2 мм.

Гвинтівка була створена на початку 1990-х років минулого століття за схемою «буллпап», але, на відміну від класичних «буллпапів», магазин у неї розташований не позаду пістолетної рукоятки, а з лівого боку від неї під кутом.

аскория

У гвинтівці використовувався спеціально створений для неї патрон – від французького патрона кулемета Гочкіс зразка 1917 року 13,2 х 99 була взята гільза і вихідний калібр, а як уражаючий елемент використовувалася і класична куля, і підкаліберна стріла з пластмасовим піддоном. Стріла могла виготовлятися з різної сталі – від звичайної загартованої до легованої хромом і ванадієм із присадкою вольфраму.

Ефективність такого патрону була колосальна – на дистанції 600 метрів підкаліберна стріла пробивала броньовану плиту завтовшки 50 мм. За деякими даними, існував ще один тип кулі, що мав твердосплавний стрижень і пірофорну суміш, яка має температуру до 4000°С і швидкість поширення 10-12 тис. м/сек.

За офіційними відомостями гвинтівка залишилася лише дослідницьким зразком. Через високу вартість і нестандартний боєприпас на озброєння української армії прийнята не була і на експорт не поставлялася.

Однак в останні роки у військовій літературі з’явилася низка свідчень від джерел, що заслуговують на довіру, що таку гвинтівку бачили в бойових діях на Кавказі в 1995 – 2008 роках.

аскория-1

У зарубіжній пресі стверджується, що винахідник продав документацію на її виробництво в Росію і Китай, де гвинтівка під іншими позначеннями досі виробляється невеликими партіями для потреб спецпідрозділів.

Розповідаючи про зброю професора Алексєєнка, варто сказати кілька слів і про його особистість. За словами доньки, у нього був дуже великий досвід роботи зі зброєю.

Навчався він у Харкові в артилерійському училищі, потім служив у військовій частині в Києві. Останні 20 років життя працював на кіностудії імені Довженка піротехніком. Помер 10 років тому.

Тактико-технічні характеристики снайперської гвинтівки «Аскорія»:

Патрон – 13,2 х 99 спеціальний

Вага кулі – 17,5 грама

Початкова швидкість кулі (підкаліберної) – 1500 м/с

Дулова енергія кулі – 19,69 кДж

Загальна довжина – 1165 мм

Загальна вага (без патронів) – 7,2 кг

Ємність магазину – 5, 7, 9 або 11 патронів

Прицільна дальність стрільби – 1800 м

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button