Чоловічий клуб

Нова техніка для війська: РЛС «Борсук-А» та «Лис-2М»

Радіолокаційні станції розвідки рухомих цілей активно використовуються як в інтересах ведення бою, так і при організації систем протидії злочинності та тероризму. Ці РЛС призначені для стеження за переміщенням військ і бойової техніки, для забезпечення коригування стрільби засобів ураження, охорони рубежів і об’єктів, розпізнавання «свій – чужий».

У 2016 році на озброєння Сухопутних військ України надійшла РЛС міліметрового діапазону для розвідки наземних, надводних, повітряних цілей ближньої зони 112L1 «Борсук-А», розроблена ПАТ «Холдингова компанія «Укрспецтехніка».

Вона використовується для автоматичного виявлення наземних або надводних об’єктів, що рухаються в ближній зоні в умовах повної відсутності оптичної видимості — туману або диму.

Ця РЛС встановлюється на поворотному пристрої з дистанційним управлінням, що забезпечує надійну охорону заданого об’єкта або території. Необхідна інформація передається по інтерфейсу на відстань до 1 кілометра. Щойно людина або техніка з’являються в зоні відповідальності РЛС «Борсук-А», на моніторі миттєво відображаються позначки цілей. При цьому дані про них автоматично заносяться в формуляр із зазначенням їх номера, дальності, азимута й ознаки (людина чи транспорт) із прив’язкою до карти місцевості. Все це супроводжується звуковим сигналом.

Станція може виявити людину на відстані до 1 000 метрів, автотранспорт – до 1 600 метрів, плавця – до 200 метрів, малий плавзасіб – до 500 метрів.

Інша станція того ж виробника 111L1М «Лис-2М» призначена для розвідки, повітряних малошвидкісних повітряних цілей, що рухаються на малій висоті. Вона дає змогу здійснювати автоматичне виявлення об’єктів у будь-який час доби і пори року за відсутності оптичної видимості. При цьому цілі відображаються наочно на дисплеї персонального комп’ютера на тлі карти місцевості, а дані про них заносяться в формуляр. При опрацюванні даних застосовані непараметричні алгоритми виявлення, що дає можливість позбутися позначок хибних цілей незалежно від наявної завадової обстановки. РЛС «Лис-2М» має режим розпізнавання цілей, що дає змогу автоматично визначити швидкість будь-якої з виявлених цілей.

У базовому варіанті виконання передбачається установка РЛС на стереоскопічну щоглу, яка також може бути оперативно встановлена будь-який на транспортний засіб (БТР, БМП, автомобіль). Щогла може висуватися на висоту до 5,5 метра, що збільшує можливості комплексу.

«Лис-2М» здатен виявляти людину на відстані до 3 км, автомобіль, моторний човен – до 5,5 км, а вертоліт – до 7 км.

За матеріалами «Народної Армії»

Ще статті по темі

Back to top button