Чоловічий клуб

Новітні технології для артилеристів

Війна на Донбасі продемонструвала особливу важливість артилерії в ході сучасного конфлікту. Тому немає нічого дивного в тому, що переозброєння артилерійських частин стало одним із пріоритетів у розвитку озброєння і військової техніки в Сухопутних військах.

Важливим елементом стала розробка та взяття на озброєння комплексу автоматизованого управління артилерійськими батареєю та дивізіоном 1В26-1 «Оболонь-А», який розробило Державне підприємство «Львівський державний завод «Лорта».

Комплекс складається з чотирьох машин: командира дивізіону, начальника штабу дивізіону, командира батареї та старшого офіцера батареї. На різних виставках у 2015 — 2016 роках демонструвалась машина старшого офіцера батареї на базі тягача МТ-ЛБу.

Ця машина призначена для виконання таких основних завдань, як збір даних про батарею і отримання бойових завдань; підготовка вогневих позицій батареї до ведення вогню і прив’язка вогневої позиції батареї; підготовка стрільби і управління вогнем батареї; коригування вогню. Апаратура, встановлена на машині, дає змогу виконувати всі розрахунки та артилерійські завдання, які повинні проводитися для підготовки стрільби батареєю. Для цього в машині є п’ять комп’ютеризованих робочих місць. Причому комп’ютери шведського виробництва – надсучасні, військового зразка, а програмне забезпечення вітчизняне — розробка фахівців «Львівського науково-дослідного радіотехнічного інституту».

Важливим компонентом машини є комплексна система топогеодезичної прив’язки, що складається не тільки з системи супутникової навігації GPS, а й високоточної інерційної системи оригінальної розробки, ядром якої є гірокурсовказівник американського виробництва.

Для автоматизованого обліку метеорологічних чинників у вирішенні розрахункових артилерійських завдань машина забезпечена автоматизованим метеокомплектом виробництва одеського АТ «Елемент».

Зв’язок артилеристів забезпечується як у голосовому, так і телекодовому режимах. Для цього використовуються УКХ-радіостанції Р-030У і портативні радіостанції Р-002ПП, виробництва одеського ТОВ «Телекарт-Прилад». Внутрішній зв’язок і комутація розроблені спеціально для цього комплексу тернопільським радіозаводом «Оріон». Крім того, машина оснащена приладом радіохімічної розвідки, що дає можливість екіпажу самостійно проводити радіаційно-хімічну розвідку. Машина також оснащена всіма необхідними системами життєзабезпечення — двома кондиціонерами, і має автономну систему живлення у вигляді дизель-генератора. Система може працювати як від основного двигуна, допоміжного електроагрегата, так і протягом 40 хвилин від акумулятора.

За словами командувача Сухопутних військ генерал-лейтенанта Анатолія Пушнякова, переозброєння на «Оболонь-А» дасть змогу зменшити тривалість циклів управління вдвічі та підвищити ефективність бойового застосування артилерії на 15-20%.

obolon

Ще статті по темі

Back to top button