Чоловічий клуб

«Полісся» на Донбасі

Під номером 10 у списку батальйонів територіальної оборони, формування яких почалося навесні 2014 року, йде батальйон Житомирської області з власним ім’ям «Полісся».

Про створення батальйону було оголошено в Житомирі 12 квітня 2014 року, причому важливу роль відігравала громадська організація «Купол», що об’єднує ветеранів Збройних сил у Житомирській області. Бойове злагодження почалося 21 квітня на базі 30-ї окремої механізованої бригади у місті Новоград-Волинський.

Штатна чисельність батальйону була стандартна для підрозділів такого типу і становила 423 військовослужбовці (40 офіцерів, 71 сержант і 312 солдатів). У складі батальйону було три роти – дві роти охорони та одна стрілецька.

Однак добровольців першої хвилі було недостатньо, тому більшість становили мобілізовані другої. Першим завданням «Полісся» стало забезпечення охорони стратегічних об’єктів на території області та несення служби на блокпостах разом із міліцією.

Тільки 12 липня, коли бойові дії на Донбасі були в самому розпалі, було прийнято рішення відправити батальйон у зону бойових дій.

Наступна згадка про батальйон датується початком вересня, коли підрозділ перекинули на територію Херсонської області, де його було задіяно для прикриття кордону з боку Криму.

У середині вересня 2014 особовий склад батальйону, раніше розміщений у наметовому таборі, був переведений на постійне місце дислокації — в будівлю пансіонату в районі села Стрілкове Херсонської області, неподалік Арабатської стрілки.

У листопаді 2014 року сформований підрозділ було переформовано в окремий мотопіхотний батальйон спочатку у складі 30-ї окремої механізованої бригади, а потім 59-ї окремої мотопіхотної бригади.

Перших втрат підрозділ зазнав на початку 2015 року, коли загинув заступник командира батальйону підполковник Василь Васильович Карпенко.

Через місяць у результаті обстрілу позицій українських військ у Гранітному (Донецька область) загинули три військовослужбовці батальйону, ще двоє були поранені.

Надалі батальйон у складі бригади брав участь у боях на Луганському напрямку – зокрема на Світлодарській дузі.

Втрати 10-го батальйону тероборони (10-го окремого мотопіхотного батальйону) за час війни на Донбасі

  1. Підполковник Карпенко Василь Васильович. Загинув 17 січня 2015 р. у бою у Волноваському районі (Донецька область).
  2. Молодший сержант Ковтун Сергій Леонтійович. Загинув 9 лютого 2015 р. під час мінометного обстрілу села Гранітне (Волноваський район) на півдні Донецької області.
  3. Старший сержант Панасюк Юрій Володимирович. Загинув 9 лютого 2015 р. під час мінометного обстрілу села Гранітне (Волноваський район) на півдні Донецької області.
  4. Молодший сержант Фролов Сергій Вікторович. Загинув 9 лютого 2015 р. під час мінометного обстрілу села Гранітне (Волноваський район) на півдні Донецької області.
  5. Солдат Чередайко Сергій Володимирович. Загинув 22 вересня 2015 р. від осколкового поранення під містом Золоте (Попаснянський район).
  6. Молодший сержант Скирта Андрій Вікторович. Загинув 15 листопада 2015 р., підірвавшись на радіокерованому фугасі під містом Золоте (Попаснянський район).
  7. Старший солдат Чмихаленко Валерій Петрович. Загинув 15 листопада 2015 р., підірвавшись на радіокерованому фугасі під містом Золоте (Попаснянський район).
  8. Солдат Гадіуллін Сергій Федорович. Загинув 15 листопада 2015 р., підірвавшись на радіокерованому фугасі під містом Золоте (Попаснянський район).
  9. Солдат Ковалишин Петро Васильович. Помер 26 березня 2016 р. у лікарні Сєвєродонецька (Луганська область), не витримало серце.

Ще статті по темі

Back to top button