Чоловічий клуб

Рівненська відповідь сепаратизму: історія 2-го батальйону територіальної оборони «Горинь»

Батальйони територіальної оборони зіграли свою важливу роль у війні на Донбасі — насамперед як підрозділів третьої лінії оборони в тилу.

Однак, коли вони потрапляли під удар противника, позначалась їх недостатня підготовка та озброєння.

Характерний приклад — батальйон Волинської області «Горинь».

Наприкiнцi травня 2014 року об’єднані районні та міські комісаріати Рівненської області почали формування батальйону територіальної оборони за номер 2. У червні – липні було проведено комплектування особовим складом та зброєю — штатною була легка стрілецька: пістолети, автомати та ручні кулемети.

Iм’я для батальйону по назвi річки Горинь запропонував голова Рівненської обласної державної адміністрації Сергій Рибачок в ходi зустрiчi з бійцями. Ця назва була прийнята на загальних зборах 2-го БТрО.

Спочатку планувалося, що батальйон буде нести службу лише в межах областi. Ще в ходi вишколу батальйон був долучений до охорони стратегiчних об’єктiв Рівненської області, перш за все це була Рі́вненська АЕС.

Однак обстановка на фронті потребувала нарощування сил, тому в липні 2014 року батальйон був відправлений до Луганської і Донецької областей. Техніки було замало тому за спогадами очевидців до зони АТО бійці вирушили на шкільних автобусах та легкових автомобілях із вибитими шибками (ще в травні у склад 2-го БТрО були передані 20 автобусів «Мерседес», «Еталон» і «Богдан» з дизельними двигунами, 16 з яких раніше були шкільними автобусами).

Вже в зоні АТО батальйон був доозброєний важкими кулеметами, автоматичними та одноразовими гранатометами, отримав декілька БРДМ-2.

На фронті 2-й БТрО був підпорядкований оперативному командуванню «Південь» Сухопутних військ Збройних Сил України. Роти батальйону були розкидані по різним місцям на території Донецької та Луганської областей. Так, станом на початок серпня 2014 року 2-й батальйон знаходився в районі Оленівки (поруч із Донецьком), прикриваючи крайній лівий фланг двох секторів («Б» і «Д»), інші – у напрямку Амвросієвки та далі до кордону.

З початком наступу російських військ у середині серпня батальйон поніс втрати. Так, 22 серпня в полон бойовиків потрапили сім військовослужбовців батальйону (частину з них змусили узяти участь у так званому «параді зла», що пройшов в Донецьку на День Незалежності України), були також загиблі.

Все же призвело до того, що фактично батальйон втратив боєздатність. 2-й батальйон 24 серпня знявся з фронту і поїхав до дому, оголивши фронт. На його місце терміново було перекинуто декілька десятків військовослужбовців 74-го окремого розвідбата.

До вересня 2014 року батальйон збирали до купи у межах Запорізької області. 7 жовтня батальйон був переформований у 2-й окремий мотопіхотний батальйон у складі 14-ї окремої механізованої бригади.

Станом на травень 2016 року батальйон знаходиться у складі 30-ї окремої гвардійської механізованої бригади оперативного командування «Північ».

Ще статті по темі

Back to top button