Чоловічий клуб

США повністю скасовують ембарго на продаж зброї В’єтнаму

Голова В’єтнаму Чан Дай Куанг у відповідь зауважив, що цей крок свідчить про нормалізацію відносин між державами.

«В’єтнам високо цінує рішення США про повне скасування заборони на продаж летальної зброї», – заявив Чан Дай Куанг.

Своєю чергою Обама сказав, що сама торгівля зброєю буде залежати від того, як В’єтнам виконуватиме свої зобов’язання у сфері прав людини.

Колишній головний консультант Обами по країнах Азії Еван Медейрос заявив: «Ні в кого не має жодних ілюзій. Ця поїздка посилає важливі сигнали Китаю про активність США в регіоні і наростаючої заклопотаності США з приводу китайської політики».

Два роки тому, в 2014 році, США частково зняли ембарго на продаж зброї. У Вашингтоні тоді заявили, що рішення про зняття ембарго було прийнято завдяки деякому прогресу з правами людини у В’єтнамі, зокрема після звільнення шести політичних в’язнів, і попередили, що подальше полегшення ембарго на постачання зброї потребуватиме додаткових зусиль В’єтнаму в цьому напрямку.

Варто також зауважити, що В’єтнам вважається традиційним партнером Росії на ринку озброєнь: у 2011-2015 роках головними покупцями російської продукції були Індія (39%), Китай та В’єтнам (по 11% відповідно). Заборону на продаж летального зброї започаткували в часи холодної війни, коли США і В’єтнам були противниками на війні в Індокитаї.

Ще статті по темі

Back to top button