Чоловічий клуб

Ціна війни: смертельна арифметика Донбасу

Тема втрат силових структур у ході війни на Донбасі є однією з найбільш обговорюваних українським громадянським суспільством. Тоді як офіційні показники, регулярно озвучувані тими чи іншими чиновниками високого рангу, доволі серйозно відрізняються.

Найсвіжішими варто вважати дані від 25 квітня 2016 року, коли представник Генеральної прокуратури України заявив, що з 2014 року загинули 2 818 українських військових і 120 правоохоронців.

Ці числа ГПУ надала з вельми красномовною ремаркою, згідно з якою в звітності органів прокуратури не передбачено поділу даних про причини смерті (бойова, небойова, самогубство, нещасний випадок, нестатутні стосунки). Це доповнення вкрай важливе для розуміння структури самих втрат.

29 січня 2016 року Президент України Петро Порошенко під час відвідин ліцею імені Івана Богуна вів мову про 2 269 українських вояків, які загинули, захищаючи Україну від російської агресії.

Погодьтеся, різниця досить суттєва – 549 осіб, які ну ніяк не могли загинути за три місяці бойових дій.

Що стосується правоохоронців, то саме число в 120 осіб викликає великі сумніви на тлі заяви міністра внутрішніх справ Арсена Авакова від 18 квітня 2016 року, який нарахував 308 загиблих співробітників МВС і Національної Гвардії України, водночас втрати добровольчих батальйонів він оцінює в 205 осіб.

Він же стверджував, що серед зниклих безвісти числиться 41 боєць, а 10 співробітників МВС перебувають у полоні.

Є ще й неофіційні показники втрат, які збирають ентузіасти з різним ступенем доступу до офіційної інформації. Це насамперед український сегмент Вікіпедії на сторінках «Втрати силових структур внаслідок російського вторгнення в Україну» і «Книга пам`яті полеглих за Україну». Укладачі останньої активно співпрацюють із Національним військово-історичним музеєм України.

Попри недосконалість методики підрахунків (так, активісти Вікіпедії враховують і учасників бойових дій, померлих після демобілізації), ці дані теж повинні бути враховані при аналізі цього питання.

Отже, станом на 17 серпня 2016 року в Вікіпедії налічується 3 431 загиблий і померлий український боєць усіх силових структур. А ось у Книзі пам’яті з прізвищами та іменами станом на червень 2016 року враховано 3 050 осіб.

Що стосується структури втрат, то вона така: ЗСУ – 2521 (83 %), МВС – 143 (4,7 %), Національна Гвардія – 221 (7 %), СБУ-10 (0,2 %), Прикордонна служба – 79 (2,6 %), інші (зокрема й «Правий Сектор») – 76 (2,5%).

Таким чином, на сьогодні можна говорити, що втрати силових структур (як із бойових, так і з небойових причин), визнані офіційно, за час війни на Донбасі становлять близько 3 тисяч осіб убитими та померлими від ран.

Однак ці показники не містять зниклих безвісти і полонених, за якими актуальних офіційних даних просто немає. Крайня доступна інформація з вуст спікера Генштабу Владислава Селезньова датується початком червня 2015 року та свідчить про 289 зниклих безвісти і 127 полонених. Але за півтора року було кілька серйозних обмінів полоненими, постійно відбувається процес ідентифікації загиблих і їх перепоховання.

Ще статті по темі

Back to top button