Чоловічий клуб

Турецький щит для піхоти

Війна в Сирії, в якій взяли активну участь армії одразу кількох регіональних наддержав, показала важливість такого виду, як військова система ППО.

Військова ППО Туреччини має в основному артилерійські системи, переважна більшість яких не самохідні. На озброєнні є самохідні комплекси тільки одного типу – M42A1 Duster американського виробництва, водночас велика частина такої техніки зараз знаходиться на зберіганні.

korkut-2

Для вирішення наявних проблем кілька років тому було прийнято рішення про розробку перспективної зенітної самохідної системи, що повністю відповідає сучасним вимогам. Новий проект отримав умовне позначення Korkut (турецьке чоловіче ім’я, в перекладі означає «твердий» або «рішучий»).

Головним розробником нового проекту була призначена компанія ASELSAN A.Ş. На правах субпідрядників до робіт залучили фірми FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. та Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK). Уже в жовтні 2016 року система була відправлена на дослідну експлуатацію у війська.

Система Korkut складається з однієї командної машини та трьох зенітних установок. Станція управління вогнем з оглядової РЛС (дальність виявлення цілей – 70 км), а також денної (нічної) оптико-електронної станції передаватиме дані про цілі зенітних установок.

Зенітна установка SPAAG встановлена на гусеничному шасі ACV-30 місцевого виробництва, на якому змонтована башта зі спареної 35-мм автоматичної гармати Oerlikon KDC-02, а також РЛС супроводу (дальність – 30 км) та оптико-електронна станція, призначена для захоплення цілей за будь-яких погодних умов.

korkut-1

Башта Korkut оснащена системою автоматичної подачі боєприпасів, що дає змогу протягом 15 секунд переключатися між осколково-фугасно-запальними, трасуючими боєприпасами і снарядами повітряного підриву. Основними цілями системи Korkut є літаки, вертольоти, безпілотники та тактичні ракети.

Передбачається, що система спільно переміщатиметься разом із військовими колонами та здійснюватиме контроль за повітряним простором, як самостійно, так і за сприяння сторонніх систем. Як перевага нового комплексу ППО вказується висока мобільність, доповнена можливістю подолання водних перешкод уплав. Бойова маса машин не більше 30-32 тонн також дасть змогу перекидати їх за допомогою наявних військово-транспортних літаків ВПС країни.

У березні 2017 року турецькі військові заявили, що система Korkut успішно пройшла військові випробування та прийнята на озброєння. Одночасно було заявлено про замовлення у фірми «невстановленої» кількості цих машин. Згідно з раніше опублікованими даними, Міністерство оборони Туреччини планувало до 2022 року закупити до 13 комплексів ППО Korkut. Скоріше за все, ці плани будуть скореговані в напрямі зростання поставок.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button