Чоловічий клуб

Українська гроза морів – протичовнова ракета «Нептун»

Неможливість зі зрозумілих причин закупити в Росії протичовнові ракетні комплекси та небажання західних країн поставляти такі комплекси з політичних мотивів змусили Україну почати роботи з розробки власної протичовнової ракети. Такий проект отримав назву «Нептун».

Уперше українській громадськості «Нептун» продемонстрували на виставці «Зброя та безпека – 2015» у Києві. Розробником є київське Державне конструкторське бюро «Луч». Хоча кияни доти не займалися розробкою протичовнових ракет, однак мають багатий досвід створення протитанкових ракетних комплексів і зенітної ракети.

Виробництво дослідних зразків ракети «Нептун» здійснило Харківське авіаційне підприємство в кооперації з іншими українськими підприємствами, зокрема запорізьким «Мотор Січ».

нептун-2Згідно з відкритими даними, ракета для комплексу «Нептун» створена на базі радянської ракети Х-35 (яка виготовлялася в Харкові, де й залишилася документація на неї). Ця ракета використовується в російських протичовнових комплексах «Уран» (корабельний ракетний комплекс) і «Бал» (береговий ракетний комплекс).

Ракета «Нептун» використовуватиметься для ураження бойових кораблів і транспортних суден зі складу ударних груп (конвоїв) або поодиноких водотоннажністю до 5 тисяч тонн. Протичовнова ракета отримає контейнерний старт, сам же контейнер дуже нагадує стандартний від ракет ЗРК С-300.

Станом на весну 2017 року роботи над комплексом тривають – уже зроблені перші пробні пуски ракет, а влітку 2016 року під час візиту глави РНБО О.Турчинова на харківський завод «Радіовимірювач» на задньому плані бачили ескіз невідомого радіолокаційного комплексу, що візуально нагадує «Мінерал-МЕ» (комплекс для наведення протичовнових ракет), який «Укроборонпром» вказує в каталогах своєї продукції.

Очікується поява трьох модифікацій ракетного комплексу «Нептун»: корабельного, наземного і повітряного базування.

Тактико-технічні характеристики на сьогодні засекречені, але, швидше за все, вони будуть близькі до Х-35.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

2 коментарів

Back to top button