Чоловічий клуб

Українська версія Т-64 – «Булат»

Війна на Донбасі гостро поставила підтримку нашого танкового парку на сучасному рівні. Із цього погляду вкрай цікавий досвід модернізації радянських танків Т-64 до рівня БМ «Булат».

Починаючи з 1991 року, на замовлення Міноборони ДП «ХКБМ імені О.О. Морозова» спільно з ДП «Харківський бронетанковий завод» та ДП «Завод імені В.О. Малишева» здійснили глибоку модернізацію танка Т-64БВ до модифікації БМ «Булат» (прийнятий на озброєння в 1999 році).

Загалом було модернізовано 84 Т-64БМ «Булат», більшість із яких (82 одиниці) пішла на озброєння в 1-шу окрему танкову бригаду, дислоковану у смт Гончарівське Чернігівської області. По одному танку також надійшло до 169-го навчального центру Сухопутних військ «Десна» та Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

На модернізованому танку встановлено двигун 5ТДФМ потужністю 850 к. с., що є форсованою модифікацією двигуна 5ТДФ, приціл із можливістю ведення вогню керованою ракетою «Комбат» і сучасний комплекс динамічного захисту української розробки «Ніж», який значно підвищує живучість машини в бою.

Танк БМ «Булат» переважає своїх попередників за такими основними характеристиками, як вогнева міць, захист і потужність та може порівнюватися з російським Т-90. А за деякими характеристиками український танк переважає російський. Наприклад, механізм заряджання танка «Булат» уміщує в себе 28 пострілів, що перевищує місткість автомата заряджання танка Т-90 (22 постріли), що в бою може бути суттєвою перевагою.

Екіпаж «Булата» — три людини: командир танка й навідник розміщуються в башті (перший — праворуч, другий — ліворуч від гармати), механік-водій — у передній частині корпуса.

Підвищення рівня захисту танка Т-64Б до рівня БМ «Булат» забезпечене завдяки встановленню комплексу додаткового захисту на корпус і башту, що підвищує рівень захисту танка БМ «Булат» від кумулятивних засобів ураження у 2,2 разу, від кінетичних засобів ураження — у 1,9 разу. Для маскування використано камуфльоване забарвлення, термодимову апаратуру й систему «Туча», що налічує вісім пускових установок димових гранат 3Д6 і пульт управління системою пуску димових гранат.

Основним озброєнням танка БМ «Булат» є 125-міліметрова гладкоствольна танкова гармата — пускова установка КБА-3 або 2А46М-1, яку використовують для ведення вогню осколково-фугасними, бронебійними підкаліберними й кумулятивними артилерійськими снарядами, а також керованими ракетами. Автоматичне заряджання здійснює механізм заряджання. У разі відмови автомата можливе ручне заряджання, але скорострільність у такому випадку буде значно нижчою. Тривалість заряджання одного артилерійського пострілу — від 7,1 до 19,5 секунди за повного оберту конвеєра МЗ. Напівавтоматичне завантаження конвеєра артилерійськими пострілами здійснює екіпаж танка за 13–15 хвилин.

Із гарматою спарений 7,62-міліметровий кулемет ПКТ зі стрічковим живленням і темпом стрільби 700–800 пострілів на хвилину з боєкомплектом в 1250 патронів. Зенітна кулеметна установка з дистанційним управлінням кулеметом НСВТ калібру 12,7 мм забезпечує вогонь по повітряних цілях на дальність 1500 м, а по наземних — 2000 м. Боєкомплект кулемета становить 300 набоїв.

Важливо, що «Булат» має перспективи стосовно подальшої модернізації за рахунок установлення двигуна 6ТД потужністю до 1000 к. с., тепловізійних прицільних комплексів, сучасних нічних приладів спостереження, системи динамічного захисту та сучасних систем зв’язку і навігації.

Ще один момент, який важливий у воюючій країні, — цикл глибокої модернізації танка Т-64 до рівня «Булат» становить усього 2,5 місяця та коштує 900 тисяч доларів, тоді як новий «Оплот» — це 18 місяців і 4 мільйони доларів.

Ще статті по темі

Back to top button