Чоловічий клуб

Українська відповідь пістолету Макарова

Хоч за популярністю пістолет Макарова (ПМ) не зрівняється з автоматом Калашникова, проте в різний час він був прийнятий на озброєння в 12 країнах світу. Після розпаду СРСР усі пострадянські республіки, зокрема й Україна, отримали його в «спадщину» як основну особисту зброю в Збройних силах і правоохоронних органах.

Однак наприкінці 90-х він застарів як морально, так і фізично, тому в Україні порушили питання його заміни.

Першими відреагували вінницькі зброярі – науково-виробниче об’єднання «Форт» МВС України на замовлення МВС України розробило свій варіант заміни ПМ – пістолет «Форт-12». При розробці цього напівавтоматичного пістолету калібру 9 х 18 мм був використаний досвід чеської збройової фірми CZ. Пістолет був схвально прийнятий спеціалістами, і з 1998 року на чеському верстатному обладнанні було налагоджене серійне виробництво. З Чехії до 2002 року поставлялися і стволи для «Фортів».

Згідно з інформацією виробника, пістолет доволі збалансований і поєднує в собі всі основні якості бойового пістолета: металева рамка, що забезпечує надійність і міцність, місткий магазин, надійна система запобіжників з можливістю блокування курка, як на бойовому, так і на запобіжному взводі, відносно невеликі розміри роблять його зручним для постійного носіння. Пістолет може бути додатково укомплектований пристроєм для зниження рівня звуку, лазерним цілевказом або тактичним ліхтарем.

«Форт-12» відрізняється від ПМ значно поліпшеною ергономікою, підвищеною точністю стрільби, меншою відчутною віддачею, більшою скорострільністю, більшою масою і розмірами.

Пістолет був прийнятий на озброєння окремих підрозділів СБУ, МВС (зокрема ДСО), ДПА та ДПС. Саме «Форт-12» є іменною вогнепальною зброєю, якою принагідно відзначають.

Мав пістолет і деякий експортний успіх – так, у лютому 1999 року тодішній міністр внутрішніх справ України генерал Юрій Кравченко повідомив, що незначна партія пістолетів «Форт-12» була доставлена до Казахстану.

Невелика кількість «стволів» попала до рук росіян (сімферопольський загін «Беркут» отримав пістолети «Форт-12» в жовтні 1999 року) та бойовиків на Донбасі (під час розграбування зброярських кімнат МВС).

форт-14У військових підрозділах більш популярна інша модель «Форта» – під «макаровський» патрон 9 х 18 мм — «Форт-14», що виробляється з 2003 року.

Ця модель прийнята на озброєння Міністерством внутрішніх справ, Службою безпеки України (для підрозділів спеціального призначення) та Збройними силами України (на озброєнні офіційно знаходяться «Форт-14ТП» та «Форт-14ТП» з глушником (ПЗРЗП-029). ЗСУ у 2015 році закупили щонайменше 500 одиниць «Форт-14ТП» з глушником.

Пістолет «Форт-14ТП» має збільшену лінію прицілювання завдяки подовженому стволу, що підвищує показники точності навіть при веденні інтенсивної стрільби. Конструкція пістолета передбачає можливість комплектації додатковим стволом із різьбою, на який можна приєднати пристрій для зниження рівня звуку пострілу, а також у передній нижній частині рамки передбачені рейки Пікатіні, на які зручно встановити тактичний ліхтар та лазерний цілевказ. Також пістолет «Форт-14ТП» може бути укомплектований магазином збільшеної ємкості.

Ще статті по темі

Back to top button