Чоловічий клуб

Українське коріння польського «RAKу»

Співпраця підприємств вітчизняного військово-промислового комплексу в передвоєнні роки дала змогу зберегти серйозний потенціал. У 1992-2014 роках було реалізовано низку серйозних проектів. Кілька десятків зразків європейського та азіатського озброєння мають українське походження.

Дуже характерний приклад – польська компанія Huta Stalowa Wola (HSW) та її проект зі створення та виробництва самохідних мінометів під назвою RAK.

Хоч проект і позиціонується як суто польський (і в цій якості демонструвався на двох виставках озброєння – МSPO 2013 і МSPO 2014 в Кельці), однак в основі його знаходиться керована 120-мм міна з лазерним напівактивним самонаведенням, розроблена і виготовлена державним Київським конструкторським бюро «Луч».

У польському проекті башти RAK із 120-мм мінометами можуть встановлюватися як на гусеничні, так і колісні шасі (зокрема, на БТР «Росомак»). Це дає бойовій машині можливість швидко виходити на позицію і залишати її, а нові більш досконалі міномети здатні ефективно уражати цілі за мінімальний час і з мінімальною витратою боєприпасів. А при застосуванні керованих мін – і поготів із першого пострілу.

Із застосуванням у башті механічної боєукладки та автомата заряджання заявлена скорострільність системи – до 10-12 пострілів на хвилину. Вертикальні кути наведення міномета – від -3° до +85°; горизонтальні – без обмежень.

Однак на весну 2017 року інформації про прийняття комплексу на озброєння польської армії немає.

Але є велика доля ймовірності, що сама міна може поповнити (або вже поповнює) арсенали української армії.  Бо в травні 2015 року саме ці міни були в експозиції перспективних зразків озброєння, що були показана керівництву країни в навчальному центрі Сухопутних військ ЗС України «Десна».

rak-2Технічні характеристики 120-мм міни з лазерним напівактивним самонаведенням

Імовірність ураження цілі з першого пострілу — 0,75–0,8.

Маса міни — 16,8 кг.

Тип бойової частини — кумулятивна.

Максимальна дальність ураження цілі стандартною міною становить близько 8 кілометрів. При використанні мін із додатковим реактивним двигуном цей показник збільшується до 12 км.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button