Чоловічий клуб

Зброя майбутнього: ізраїльська гвинтівка підкорює світ

Ізраїльські зброярі без жодної бази створюють абсолютно нові типи зброї, які надалі активно дублюються арміями багатьох країн.

Тавор_3

Яскравим прикладом цього стала досить нова штурмова гвинтівка Tavor 21 від концерну Israel Weapon Industries, яку вже називають чи не найкращою гвинтівкою XXI-го сторіччя.

В середині 90-х років, ЦАХАЛ вирішив остаточно замінити морально застарілий Galil на американську M16.

Рішення, м’яко кажучи, неоднозначне, адже Galil краще функціонував в умовах пустелі, ніж складна в експлуатації та вибаглива M16.

Майстри концерну Israel Military Industries розробили абсолютно новий концепт зброї, який розвивали паралельно із закупівлею американських гвинтівок. Розробка почалася ще у 1995 році. За кодовим позначенням М-203 ховалася надсучасна гвинтівка під набій НАТО 5,56×45 мм.

Тавор_1

Доопрацьована гвинтівка отримала остаточну назву «Tavor TAR 21».

Назва походить від гори Тавор на півночі Ізраїлю, а індекс 21 означає націленість зброї у 21 сторіччя.

Випробування нової гвинтівки тривали доволі довго. Кілька років розробники виявляли всі недоліки TAR 21, намагання створити кругом досконалу зброю починали нагадувати загострену ступінь перфекціонізму.

Однак військові випробування дійсно вказали на цілу низку проблем, які згодом були успішно вирішені. TAR 21 погано функціонувала в умовах пустелі, її не можна було перезарядити лежачи – доводилося трохи піднімати зброю. Занадто товсте пістолетне руків’я також не додавало зручності, а дешевий приціл визнали абсолютно ненадійним.

Тавор_4

 

Вихід у світ

В остаточній версії цієї штурмової гвинтівки були виправленні усі наведені вище недоліки. Конструктори поставили на TAR 21 дорогий приціл ITL MARS із вмонтованим ЛЦУ та цілу низку нових деталей.

На гвинтівку можна встановити стволи різної довжини, перехідник для підствольного гранатомета М203 та глушник. Загони ізраїльської армії належно оцінили всі ці покращення.

Тавор_5

Тактико-технічні характеристики

Калібр – 5.56 мм.
Боєприпаси – 5.56 мм NATO SS109/M855
Місткість магазина – 20-30 патронів
Загальна довжина – 720 мм
Маса (з набоями) – 3,635 кг
Приціл – коліматорний + лазерний
Скорострільність – 750-900 пострілів хв
Початкова швидкість кулі – 890м/сек.

Тавор_6

 

Основні переваги Tavor 21

Корпус Tavor 21 виготовлений з високоміцних полімерів, що значно полегшило гвинтівку. Центр ваги зміщений ближче до плеча стрільця – завдяки конструкції булпап. Таке компонування поліпшило влучність та купчастість вогню.

TAR 21 уніфікована під звичайні магазини американської М16, тому бійцям не потрібно було вишукувати потрібні боєприпаси. Маневреність, легкість та зручність цієї зброї врівноважується її досить високою ціною: одиниця TAR 21 коштує Ізраїлю 1300 $.

Тавор_2

MTAR 21: ще один крок у майбутнє

Незважаючи на те, що первинний варіант TAR 21 все ще знаходиться на озброєнні окремих бригад ізраїльської армії, а також широко використовується у всьому світі, війська спеціального призначення вже переходять на досконаліший варіант цієї штурмової гвинтівки.

Модифікована MTAR 21 вийшла більш легкою і компактною: з вагою лише в 2,9 кг з повним магазином, довжина її ствола не перевищує 380 мм. На сьогодні гвинтівкою MTAR 21 озброєні загони спеціального призначення по всьому світу.

Ще статті по темі

Back to top button