Чоловічий клуб

Золоті зірки Сіверянщини: Башкіров Віктор Андрійович

Дуже багато доль льотчиків пов’язані з льотним училищем, яке весь повоєнний час знаходилось у нашому місті. Завдяки йому в Чернігові оселились кілька Героїв Радянського Союзу. Серед них Віктор Андрійович Башкіров.

башкиров-3

Він народився дуже далеко від Чернігова — у Володимирській губернії Росії у 1920 році. Після закінчення семирічки працював токарем на заводі «Автоприлад», відвідував місцевий аероклуб.

У 1939 році вступив до Сталінградської військової авіаційної школи пілотів, яку закінчив у травні 1941 року.

Другу Світову війну він зустрів у складі 122-го винищувального авіаційного полку 11-ї змішаної авіадивізії, розташованої в білоруському місті Бобруйськ. У перші дні війни полк був розгромлений і відведений до Підмосков’я.

Перевчившись із І-16 на Міг-3, Башкіров із 20 жовтня захищає Москву. Однак перемог у повітрі в нього не було — в документах відзначені 26 бойових вильотів, 6 знищених танків, понад 30 автомашин та одна автоцистерна. За ці досягнення льотчик отримав першу нагороду — орден Червоного Прапора.

Був поранений у бою 28 листопада 1941 року та півроку провів у шпиталях. Повернувся на фронт тільки у червні 1942 року. Вже влітку збив перший ворожий літак, а взагалі до жовтня у 19 повітряних боях збив 4 супротивників.

У складі 519-го винищувального авіаційного полку брав участь у боях на Курській дузі. Тут Башкіров здійснив 67 бойових вильотів і провів 12 повітряних боїв, у яких особисто збив сім літаків. У червні 1943 року нагороджений орденом Олександра Невського, а в липні — орденом Вітчизняної війни 2-го ступеня.

Брав участь у визволенні Чернігівщини, Білорусі. За 14 знищених ворожих літаків Указом Президії Верховної Ради СРСР від 4 лютого 1944 року помічнику командира з повітряно-стрілецької служби 519-го Червонопрапорного винищувального авіаційного полку 283-ї винищувальної авіаційної дивізії капітану Віктору Андрійовичу Башкірову було присвоєне звання Героя Радянського Союзу.

башкиров-2

Кінець війни зустрів поблизу Берліна. Брав участь у Параді Перемоги в Москві.

Продовжив службу у ВПС СРСР. У 1955 році Башкіров був призначений заступником командира дивізії з льотної підготовки. Літав на реактивних винищувачах. За освоєння нової авіаційної техніки і зразкову службу був нагороджений двома орденами Червоної Зірки і орденом Червоного Прапора.

У 1960 році звільнився у запас і назавжди оселився в Чернігові. У 1962 році був обраний заступником голови обласного комітету ДТСААФ.

Продовжував літати на навчальних літаках Як-12 та Ан-2, а в 1965 році здобув звання абсолютного чемпіона області з парашутного спорту.

башкиров-1

За активну військово-патріотичну роботу з виховання молоді та участь у громадському житті міста й області 17 грудня 1986 року В.А.Башкірову було присвоєне звання почесного громадянина Чернігова.

Віктор Андрійович не дожив кілька місяців до розпаду СРСР – помер 27 липня 1991 року. Похований у Чернігові.

На будинку, де він жив, встановлена меморіальна дошка.

Ще статті по темі

Back to top button