Надзвичайні події

Доказів вини ніжинських браконьєрів досі немає, – прокуратура

Під процесуальним керівництвом прокуратури області триває розслідування кримінального провадження за фактом незаконного полювання на лосів у Ніжинському районі (ч. 1 ст. 248 КК України).

З урахуванням вжитих прокуратурою області заходів слідство активізовано, зважаючи на незначну кількість проведених слідчих дій, та в стислі терміни їх проведено понад 70, у тому числі за участі прокурорів. Зокрема, 16 обшуків, за результатами яких виявлено можливі предмети вчинення злочину та речові докази (мисливську зброю, боєприпаси, знаряддя та пристрої, що використовуються при полюванні), на які накладено арешт, призначено понад 15 експертиз (судово-імунологічну, балістичну, вибухо-технічну, інші експертизи) та допитано понад 30 свідків.

Через неповноту слідства процесуальним керівником постанову про закриття кримінального провадження від 31.03.2017 скасовано та організовано подальше розслідування.

При прийнятті процесуального рішення слідчим зокрема не враховано відсутність результатів призначених експертних досліджень, передусім щодо істотності заподіяної незаконним полюванням шкоди навколишньому природному середовищу, визначення та встановленню зброї, з якої було здійснено постріли.

Окрім того, на даний час слідством не визначено достатніх доказів вини конкретних осіб. Після проведення всіх необхідних слідчих дій у встановленому законом порядку буде вирішено питання кримінальної чи  адміністративної відповідальності (залежно від наслідків заподіяної шкоди).

Згідно з приміткою до ст. 248 КК України, істотною шкодою є шкода, яка у 250 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян (200 тис. грн). Адміністративна ж відповідальність визначається на рівні від 1700-3400 грн.

Постановою Пленуму Верховного Суду України від 10.12.2004 № 17 «Про судову практику у справах про злочини та інші правопорушення проти довкілля» визначено, що кримінальна відповідальність за полювання, незаконність якого полягала в порушенні встановлених правил, настає лише за умови заподіяння істотної шкоди.

Вирішуючи питання про те, чи є шкода істотною, необхідно враховувати не тільки кількісні та вартісні критерії, а й інші обставини, що мають значення для вирішення цього питання. Такою шкодою, зокрема, можуть бути визнані: зникнення того чи іншого виду тварин у певній місцевості; знищення місць компактного проживання та розмноження звірів, їхніх жител, споруд; знищення тварин, відтворення яких з урахуванням особливостей або чисельності того чи іншого виду (видів) пов’язане зі значними труднощами тощо.

За таких обставин слід врахувати й те, що ця подія стала рушійним поштовхом до прийняття Міністерством екології та природних ресурсів  України 03.02.2017 наказу № 41 «Про заборону полювання на лося». Документом встановлюється заборона полювання на лося європейського на всій території України строком на 25 років.

Наказ було розроблено з урахуванням норм вітчизняного природоохоронного законодавства. Крім того, документ базується на висновках Інституту зоології ім. І.І. Шмальгаузена Національної академії наук України.

Міністерством констатовано, що «насправді висновки науковців про стан популяції лося – критичні, і лише офіційно підтверджують, що тварина в Україні опинилася на межі зникнення».

При цьому доцільно зазначити, що як кримінальна, так і адміністративна відповідальність є індивідуально визначеною. У зв’язку із вказаним та встановленням органами поліції ймовірних виконавців злочину для об’єктивності ефективного подальшого досудового слідства розслідування цієї резонансної справи визначено за слідчим управлінням ГУНП у Чернігівській області.

Прес-служба прокуратури Чернігівської області

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Да рассказать прокуроры могут… Пресс служба — А ответьте за какие деньги прокуратура построила свою базу возле моста через Десну и содержит ее? (Для справки: Из госбюджета на ее строительство не выделялось ни копейки..)
    А вот за счет таких решений и подобных решений прокуратуры области все и ….(выделяеться)

Back to top button