Надзвичайні події

На Чернігівщині підприємство платило копійки за 125 гектарів орендованої землі

Прокуратурою області виявлено факт передачі земельної ділянки площею 125 га сільськогосподарських угідь вартістю майже 2,4 млн грн в оренду одному з комунальних підприємств Бахмацького району з порушенням вимог Закону України «Про оцінку земель».

Про це ЧЕline повідомили у прес-службі прокуратури Чернігівської області.

Встановлено, що при укладанні договору не проведено та не затверджено нормативної грошової оцінки земельної ділянки, хоча цю обставину законодавством визначено як істотну умову угоди.

Як наслідок, до місцевого бюджету не надходили кошти у вигляді орендної плати, оскільки її розмір визначається у відсотковому відношенні саме від вартості землі.

На усунення порушень Бахмацька місцева прокуратура звернулася із позовом до господарського суду області з вимогою визнати укладений правочин недійсним.

З огляду на те, що під час розгляду справи відповідачем підготовлено зміни до договору щодо збільшення розміру орендної плати, згідно з проведеною нормативною грошовою оцінкою, судом припинено провадження з одночасним покладенням судових витрат на суб’єкта господарювання.

Наразі в судах на розгляді перебуває ще низка аналогічних справ за позовами органів прокуратури щодо захисту інтересів держави у сфері земельних відносин.

Ще статті по темі

Back to top button