Надзвичайні події

На Чернігівщині знов «чумні» свині

У Куликівському районі знов африканська чума свиней.

У господарстві Олександра Ворошила з Хибалівки 29-го червня зранку загинуло шестеро поросят. За словами господаря, тварини захворіли напередодні: вони відмовлялись від корму, мали високу температуру, на їхній шкірі з’явились крововиливи. Відтак, селянин звернувся до спеціалістів.

До населеного пункту терміново вирушила бригада ветпрацівників, — говорить виконувач обов’язків начальника головного управління Держпродспоживслужби в області Сергій Чаплієв, — провели епізоотичне обстеження, відібрали патматеріал. Після його дослідження Чернігівською регіональною державною лабораторією ветеринарної медицини був поставлений попередній діагноз – африканська чума свиней. Підтвердили його і фахівці Державного науково-дослідного інституту ветеринарно-санітарної експертизи України.

Учора в Куликівській райдержадміністрації відбулось засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії, де визначено першочергові заходи щодо локалізації та ліквідації вогнища АЧС.

— Наші спеціалісти разом із еменсниками та правоохоронцями здійснили подворовий обхід, — продовжує Сергій Чаплієв. — На щастя, в інших господарствах (а їх на території Хибалівки понад 200, і в них утримується 85 голів свиней) небезпечного вірусу не виявили.

Однак, як того вимагає Інструкція щодо профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, на в’їздах до села були виставлені карантинні міліцейські пости, а всіх наявних тварин почали утилізувати шляхом спалювання.

Щодо причин появи ознак захворювання, то Сергій Чаплієв переконаний: спрацював людський чинник, адже Хибалівка знаходиться поблизу лісових угідь, де мігрує дикий кабан.

Відтак, сам господар або хтось із сусідів чи знайомих, які заходили на його подвір’я, могли після перебування в лісі занести інфекцію. Принаймні зараз спеціалісти розглядають можливі варіанти.

За словами керівника Держпродспоживслужби, це перший в області у цьому році випадок захворювання домашніх свиней на АЧС. Хоча у 2015-му в нашому регіоні зафіксовано 13 неблагополучних пунктів по АЧС у Менському, Козелецькому, Н.-Сіверському, Ічнянському, Чернігівському, Сосницькому та Бобровицькому районах. І цей показник був найвищим в Україні.

Сума збитків тоді сягнула майже 560 тисяч гривень. Усі вони були компенсовані господарям вилучених тварин із бюджетів різних рівнів.

Сьогодні по обіді в Чернігові відбудеться засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії при облдержадміністрації, на якому обговорюються подальші кроки щодо ліквідації вогнища африканської чуми свиней і посилення карантинних заходів. Йтиметься також і про компенсацію збитків населенню.

Ще статті по темі

Back to top button