Надзвичайні події

Не копайте глибоко: там може вибухнути

Обережно копайте грядки, щоб не підірватися.

Рятувальники поміж картоплі та моркви викопують ще й «знахідки» часів війни.

Так, на Чернігівщині найчастіше вибухонебезпечні предмети викопували тракторами на власних присадибних ділянках. Грибники замість підберезників, знаходили снаряди. А відпочивальники, граючись у піску з дітьми неподалік річок, розкопували гранати.

Від початку літа такими трофеями ділилися в Ріпкинському, Коропському та Городянському районах. Піротехніки виїжджали на виклики: назбирали понад дві сотні вибухонебезпечних предметів. Чернігівські рятувальники працюють і в зоні АТО. Там від початку літа знешкодили дві тисячі вибухівок.

Значно більше боєприпасів виявили на території всієї України. Лише за минулу добу піротехнічні підрозділи виявили 172 боєприпаси, зокрема 4 авіаційні бомби. Так, 21 липня піротехніки аварійно-рятувального загону спецпризначення Управління ДСНС у Закарпатській області вилучили та знищили 25 мінометних мін калібром 82 мм і 10 гранат часів Другої світової війни. Їх виявили в лісовому масиві поблизу смт Ясіня Рахівського району.

22 липня група піротехнічних робіт Міжрегіонального центру швидкого реагування ПДСНС знищила 82 мм мінометну міну часів минулих війн в смт Шалигіне Глухівського району. Вибухонебезпечний предмет знайшов місцевий житель під мостом на березі р. Лапуга. Боєприпас знаходився на відстані 200 метрів від житлових будинків.

25 липня піротехніки ДСНС Хмельниччини знешкодили арсенал боєприпасів часів Другої світової війни – 105 артснарядів калібру 76 мм і 180 підривників. На небезпечні знахідки натрапили місцеві мешканці за межами с. Гринчук Кам’янець-Подільського району.

Чернігівські рятувальники просять бути пильними. Знахідки не закопувати та не заливати. Вони можуть наробити великого лиха.

Ще статті по темі

Back to top button