Надзвичайні події

Поліцейські назвали популярні схеми видурювання грошей

Одним з найпопулярніших способів видурювання шахраями грошей у довірливих громадян є схема, коли вони телефонують пенсіонерам, представляються працівниками банку і випитують конфіденційну інформацію про реквізити рахунку.

Про це ЧEline повідомили у секторі комунікації Головного управління Національної поліції в Чернігівській області.

Після цього зловмисники знімають з рахунків потерпілих всі кошти. Так було 19 вересня в Чернігові і Ніжині, коли громадяни повідомили самозванцям реквізити карткового рахунку і в результаті втратили 3000 і 1589 гривень відповідно.

Поліція радить в подібних випадках усі питання, пов’язані з фінансами, вирішувати клієнтам особисто в банківських установах, а не в телефонному режимі.

Також 19 вересня шахраї зателефонували жительці Чернігова і повідомили їй про нібито виграш автомобіля «Volkswagen», але, мовляв, потрібно сплати деякі платежі. Зраділа жіночка слухняно перерахувала шахраям 8800 гривень і почала чекати автівку. Зрозуміло, що ні про який виграш не йшлося.

Правоохоронці закликають громадян пам’ятати про безкоштовний сир у пастці для довірливих.

Дотепер зловмисники продовжують розповідати довірливим батькам історії про родичів, які потрапили у складні життєві ситуації і що для вирішення питання потрібні гроші. На цю вудку потрапила й чернігівська пенсіонерка, якій подзвонили вночі і сказали, що син став винуватцем ДТП. Старенька мати віддала кур’єру шахраїв 1500 доларів і тільки згодом зателефонувала сину та з’ясувала, що з ним все гаразд, а її ошукали.

Поліція в подібних ситуаціях радить не втрачати голову і першим ділом зв’язатися з самими «потерпілими» аби мати інформацію з перших уст, не варто довіряти й добродіям, які серед ночі лякають родичів звісткою про те, що син (брат, чоловік) потрапив у поліцію. В такому разі не полінуйтеся зателефонувати до чергової частини і встановити істину. Це збереже вам нерви, гроші і репутацію.

Поліція також продовжує реєструвати факти шахрайств під час покупок в Інтернеті, коли клієнт перераховує гроші за товар, а потім його не отримує. Так, молода чернігівка на сайті безкоштовних оголошень вирішила придбати швейну машинку і перерахувала продавцеві в якості передоплати 2300 гривень, але через деякий час отримала повідомлення через сторінку всоцмережі, що гроші їй не повернуть та оплачений товар вона не отримає.

Радимо під час Інтернет-комерції оплачувати товар виключно після його отримання. Такий формат розрахунків не дасть шахраям жодного шансу.

Ще статті по темі

Back to top button