Надзвичайні події

Прокурори намагаються «відвоювати» 1300 гектарів землі

Згідно з прийнятими 21.01.2016 Чернігівською ОДА розпорядженнями, ПАТ надано дозволи на розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) в Чернігівському районі загальною площею понад 1300 га та вартістю 17 мільйонів гривень.

Про це ЧEline повідомили у прес-службі прокуратури Чернігівської області.

Розроблення на підставі вказаного розпорядження, технічної документації є першим етапом узаконення права безоплатного використання земель. Згідно чинного законодавства, ці землі повинні надаватися на праві оренди з відповідним розміром орендної плати.

Водночас, при прийнятті вказаних розпоряджень порушено ст. ст. 116, 122, 123, 134 Земельного кодексу України та не враховано, що ці землі є державною власністю і у постійному користуванні приватного товариства не перебувають. Більше того, розміщені на цих землях гідротехнічні споруди Мньовського рибцеху та Чернігівського риборозплідника (108 об’єктів) є державним майном, розпорядником яких є Фонд державного майна України, а балансоутримувачем — державне підприємство «Укрриба».

При цьому товариству ці споруди на праві власності або користування не належать, а державні акти на право постійного користування землею під ними видані раніше іншій юридичній особі й жодного відношення до цієї приватної структури не мають.

З метою скасування вказаного незаконного розпорядження прокуратурою області направлено відповідний позов до суду.

Ще статті по темі

Back to top button