Перші вибори голів об’єднаних громад на ЧернігівщиніСуспільство (відео)

Село – надія України: Лариса Спашиба знає, як відродити громаду (Відео)

Плосківський сільський голова Лариса Спашиба годинами може розповідати про проблеми Мринської об’єднаної територіальної громади.

— Жахливі дороги. Є такий принцип – нема дороги, нема життя. Друге – погане транспортне сполучення, яке треба покращити, освітлення сільських вулиць і об’єкти інфраструктури, які потребують капітальних ремонтів, — Лариса Спашиба, Плосківський сільський голова.

І стільки ж часу Лариса Спашиба говоритиме про перспективи п’ятьох об’єднаних сіл.

— Україна держиться на селі. Останнім часом на село дуже мало звертають уваги, будемо чекати, що після виборів разом згуртуємося, зможемо наші села зробить кращими, — Лариса Спашиба, Плосківський сільський голова.

Майже півроку уся Мринська громада домовлялася хто куди приєднається. Врешті решт з липня остаточно сформувалася її територія  – села Плоске, Лихачів, Селище, Хотинівка і Мрин стали жити як одна сільська  громада. 11 грудня люди підуть на вибори – обирати депутатів і голову ОТГ. Лариса Спашиба, яка 6 років працює сільським головою у Плоскому, теж висуває свою кандидатуру.

— Один із основних принципів об’єднаної громади, що кошти будуть по мірі потрібності розподілятися між усіма громадами, бо якщо ми обділимо хоча б одне з сіл, жителі будуть не задоволені нашою роботою, — Лариса Спашиба, Плосківський сільський голова.

У разі своєї перемоги, пані Лариса обіцяє Мринській громаді суцільне покращення. Бо децентралізація дає великі можливості – сільські бюджети збільшаться у три, а то й чотири рази. Візьмуться наводити лад навіть у таких місцях, про порядок у яких  ще рік тому ніхто і не мріяв.

Лариса Спашиба привела нас до зарослого чагарниками ставка у Плоскому біля такого ж захаращеного парку. Їх  не чистили понад 30 років. І та по всіх селах.

— У мене є ініціативна група, яка хоче навести порядок на ставку, у парку. Зараз він заріз, забур’янів тут із цими хащами у нас тепер і бобри живуть, —  Лариса Спашиба, Плосківський сільський голова.

Утім найперше, у Мринській громаді треба робити вуличне освітлення, між селами територіального об’єднання покращувати   транспортне сполучення і ремонтувати дороги, які зносилися у всіх п’ятьох селах.

— Хотілося б щоб дорогу відремонтували, яку не ремонтували вже понад 30 років. Дуже можна сказати страшна, полоса препятствій можна сказати дай Бог, щоб воно покращало, — Ніна Сіренко, в.о Мринського сільського голови.

— Зробимо дорогу, тоді сюди може заїхати інвестор, перспектива для людей, які хочуть тут придбати будинки, бо багато незаселених, — Лариса Спашиба, Плосківський сільський голова.

Останні десять років у громаді не хоче жити молодь. Причина відома – немає роботи. Усі тікають до Києва на заробітки.

— Хвилює те, що нема роботи у селі. Для молоді взагалі немає роботи, а нам тоді для школи не має учнів  сподіваємося на краще звичайно, і є бажання сподіватися на краще, — Любов Адаменко, жителька села Селище.

Надію громади – молодь повернути додому можна кількома шляхами: Лариса Спашиба говорить якраз  про створення робочих місць. В  об’єднаній громаді  це зробити простіше, бо усі питання вирішуватимуть на місцях, а не в столиці.

— Можливості будуть. Кошти будуть задіяні не лише громади, ми підключимо зарубіжних інвесторів, — Лариса Спашиба, Плосківський сільський голова.

Після виборів буде змога  забезпечать, так би мовити, майбутнє молодим родинам: по всій Мринській громаді візьмуться за ремонт закладів соціальної сфери — відремонтують лікарню у Мрині та  ФАПи по селах, школи, дитячі садки, будинки культури і  спортзали. Нині будівлі закладів інфраструктури через брак фінансів, а відтак і недогляд, руйнуються.

Ось цю спортивну залу у Плоскому ледь врятували. У селі кажуть, заслуга сільської голови. 168 тисяч зекономлених гривень Лариса Спашиба віддала на ремонт шкільного спорткомплексу.

— В залежності від погоди за 2-3 місяці спортзал буде готовий, буде сучасний, красивий спортзал, —  Микола, будівельник.

Занедбане українське село відродити ще можна. Це вже продемонстрували 5 створених на Чернігівщині  об’єднаних територіальних громад. Вони вже вирішують важливі соціальні питання. Їх досвід дає упевненість у завтрашньому дні і тим, хто лише стає на шлях нового життя. Лариса Спашиба мріє, аби і їх Мринській громаді вдалося виправдати сподівання.

— Щоб у нас життя покращувалося, щоб ми його могли зробити кращим для наших дітей, — Лариса Спашиба, Плосківський сільський голова.

Ще статті по темі

Back to top button