Перші вибори голів об’єднаних громад на Чернігівщині

Вшестеро більший бюджет: переваги об’єднання по-кіптівськи

Кіптівська об’єднана громада Козелецького району – серед першопрохідців на шляху децентралізації.

Трохи більше року тому до її складу увійшли 12 населених пунктів, розташованих на території шести сільських рад.

Чимала площа (249 км кв.), об’єкти соціальної сфери, заклади освіти – все це треба було звести до спільного знаменника, нікого не залишивши, як кажуть, за бортом. І хоча спершу було доволі складно, з усіма поставленими завданнями успішно впорались.

Якість роботи громади можна аналізувати, зважаючи на її фінансову спроможність, — зазначає очільник Кіптівської громади Володимир Кучма.

Наші показники вельми красномовні. Загальний бюджет на сьогодні становить майже 23 мільйони гривень. А ще торік, до об’єднання, сукупний дохід усіх сільських рад не перевищував 4 мільйонів.

За словами Володимира Кучми, міжнародні експерти з Польщі та Прибалтики позитивно оцінюють процеси, що відбулись у громаді за доволі короткий термін. І, попри певні прорахунки, перші кроки загалом були успішними: створили відділи освіти і культури, відкрили Центр надання адміністративних послуг, оптимізували мережу загальноосвітніх навчальних закладів, залишивши на території лише чотири школи, у яких навчається 250 учнів.

Громада забезпечена двома шкільними автобусами, та процес оптимізації триватиме й надалі, адже рахувати треба кожну копійку.

Кошти є, але ними треба вміти правильно розпоряджатись, – продовжує Володимир Кучма. – Розбудовуючи громаду, ми цього року особливу увагу звернули на питання енергоефективності у школах і дитсадках: поміняли вікна, меблі, системи опалення.

А ще відремонтували ділянку шляху від Димерки до Самійлівки – найбільш віддаленого села. На черзі – ремонт автомобільної дороги Кіпті – Літочки – Київ. Це нам коштувало приблизно мільйон гривень на умовах співфінасування.

Володимир Кучма переконаний: об’єднання – процес незворотний, і вже можна порівняти умови, створені для жителів об’єднаної громади і звичайної сільської ради. У першої з’являється значно більше можливостей для розвитку і значно більше самостійності. Крім того, новоутворення попервах підтримуються ще й із державного бюджету.

— Держава повністю виконала свої зобов’язання, і наша громада на розвиток отримала 5 млн 313 тис. грн державної субвенції. Нині ці кошти практично освоєні. Ми маємо стратегічний план розвитку, згідно з яким працюватимемо і надалі.

Відтак, Кіптівська об’єднана громада не зупиняється на досягнутому, а її керівник Володимир Кучма перспективу вбачає в подальшому розвитку і вдосконаленні.

Очевидно, що, бачачи отакий позитивний приклад, інші територіальні громади, які ще не ступили на шлях реформування органів місцевого самоврядування і децентралізації, все-таки зважаться на зміни. І вже зовсім скоро ділитимуться з нами своїми успіхами.

Ще статті по темі

Back to top button