Пишайся рідним краємПишайся рідним краєм (відео)

Таємниці знищення Батурина московським військом (Відео)

Вітаю глядачів ЧЕline!

Ми представляємо проект «Пишайся рідним краєм».

І сьогодні ми в Батурині. У Музеї археології Батурина представлені речі та фотознімки, виявлені під час архіологічних розкопок, що підтверджують напад і знищення цього міста московськими військами.

Експозиція Музею археології Батурина розгорнута в приміщенні колишньої Воскресенської церковнопарафіяльної школи, побудованої в 1904 році.

Експозиція створена за хронологічно-тематичним принципом, на археологічних матеріалах вона висвітлює історію Батурина від найдавніших часів й до трагічної загибелі міста на початку листопада 1708 р. Основою експозиції Музею археології є колекції знахідок із Батурина та його найближчих околиць, усього понад трьохсот одиниць.

Експозиція «Батурин – гетьманська резиденція» присвячена найяскравішому, гетьманському, періоду в історії міста Батурин. З 1669 по 1708 рр. Батурин був резиденцією гетьманів Д.Многогрішного, І.Самойловича, І.Мазепи та центром політичного, економічного і культурного життя Гетьманщини.

До нас дійшло надзвичайно мало писемних джерел про Батурин того часу, не збереглося жодного плану. Тому про міський розвиток, планування, фортифікації й архітектуру столиці ми дізнаємося практично виключно з археологічних матеріалів.

Окремим блоком представлені знахідки з собору Живоначальної Трійці – грандіозної культової споруди доби бароко, та палацу гетьмана І. Мазепи – першої багатоповерхової цивільної споруди на Лівобережній Україні.

Гетьманська столиця на піку свого злету була повністю знищена російською армією під командуванням О. Меншикова 2(13) листопада 1708 р.   Уособленням трагедії  1708  року  стала обпалена ікона  Богоматері з  Немовлям  на  мідній  пластині  зі  слідами  позолоти  роботи  майстрів  Києво-Печерської  Лаври  кінця XVII  ст.,  що  лежала у могилі  немолодої  жінки  з  розтрощеним  черепом.

Промовистими свідками трагедії є уламок гармати-мортири, що стояла на мурах фортеці, та уламок церковного дзвону. Тема знищення Батурина не залишає байдужими і сучасних митців. Андрій Івахненко та Микола Данченко передали цю моторошну картину у своїх художніх творах.

Ще статті по темі

Back to top button